Članak

Skakanje po komadantu HVO-a

5. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je 10. jula 1993. godine brutalno pretučen u muzeju “Bitka na Neretvi”.

This post is also available in: English

Svjedok Karlo Marić, bivši komadant satnije Bjelopoljske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da je sa drugim zarobljenicima bio u podrumskim prostorijama muzeja kada je čuo korake na stepenicama.

Kako je Marić ispričao, čuo je da prozivaju Franju Ramljaka i prepoznao glas Nihada Bojadžića, zamjenika komadanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH). Marić je naveo da je Bojadžić potom “provirio” kroz prozor prostorije u kojoj se on nalazio, a ubrzo je ušao vojnik i rekao mu da izađe u hodnik.  

Nakon što mu je naredio da legne na pod, po riječima svjedoka, taj vojnik ga je počeo udarati, a Bojadžića je vidio na kraju hodnika kako skreće prema toaletu. Marić je zaključio da je optuženi tamo bio sa zarobljenikom Ramljakom.

“Dobio sam strahovit udarac. Udarao je u slabine… Sa obje noge počeo je skakati po bubrezima, pete je zabijao u leđa”, opisao je svjedok i dodao da je premlaćivanje trajalo 15-ak minuta.

Marić je rekao da je premlaćivanje prestalo nakon što je čuo riječi: “Dobro je, dođi ovamo”. Kako je naveo, prepoznao je Bojadžićev glas. Svjedok je kazao da se uspio nekako vratiti u prostoriju, te da je čuo Ramljakove jauke. 

On je naveo da je kasnije saznao da je vojnik koji ga je pretukao imao nadimak Deba, te da je bio u odredu “Zulfikar”.

Bojadžić je optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju 1993. godine.

Marić je rekao da je prije muzeja Bojadžića dva puta vidio u ratnoj bolnici u Jablanici, gdje je liječen nakon što je pretučen poslije zarobljavanja 10. maja 1993. u Grabovici kod Mostara.

Svjedok je pojasnio da je nakon prvog dolaska optuženog od drugih ljudi u bolnici čuo da se radi o Nihadu Bojadžiću, koga do tada nije poznavao.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.

Amer Jahić


This post is also available in: English