Vijesti


Stanislav Galić negira odgovornost za Markale 18. Aprila 2013. Članak Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislav Galić je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu negirao odgovornost za eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine.
Prijetnja da opstanu ili nestanu 18. Aprila 2013. Članak Tokom svjedočenja holandskog oficira Pietera Boeringa, tužioci na suđenju Ratku Mladiću ponovo su prikazali snimak na kojem komandant Vojske Republike Srpske (VRS), neposredno po zauzimanju Srebrenice u julu 1995. godine, poručuje bošnjačkim civilima iz e
Ne zna se da li je optuženi prikupljao novac 18. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločin na području Teslića, svjedok Odbrane je rekao da ne zna ko je prikupljao novac na području te općine polovinom 1992. godine.
Petorica bivših pripadnika ABiH negirala krivicu 18. Aprila 2013. Članak Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši pripadnici Armije Republike BiH (ARBiH), izjasnili su se da nisu krivi za ratni zločin počinjen u Bihaću.
Svjedok: Optuženi me nije udarao 18. Aprila 2013. Članak Prvi svjedok na obnovljenom suđenju Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću, kazao je da je bio fizički maltretiran tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), uglavnom od pripadnika Hrvatskih oružanih snaga (HOS).
Pakao u živom štitu 17. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je 1992. godine bio zatočen u “Planjinoj kući”, gdje je viđao upravnika Branka Vlaču.
Likvidacija ili razmjena Srebreničana 17. Aprila 2013. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako optuženi Ostoja Stanišić nije naredio da se pobiju Srebreničani na brani u Petkovcima (općina Zvornik) u julu 1995. godine, iako je tokom istrage izjavio suprotno.
Sa ili bez genocidne namjere u sedam opština 17. Aprila 2013. Članak Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi prvostepenu odluku kojom je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, na polovini suđenja, oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opšt
Dio suđenja bez javnosti, ali i Mladića 17. Aprila 2013. Članak Veći dio današnjeg suđenja Ratku Mladiću u Haagu bio je nedostupan javnosti zato što je iza zatvorenih vrata svjedočio svjedok Tužilaštva čiji je identitet zaštićen.
Vlaseničanin Meho Sinanović ubijen na rođendan 17. Aprila 2013. Članak U tuzlanskom Komemorativnom centru identifikovano je pet Vlaseničana, ubijenih na području ove općine u periodu od 1992. do 1995. godine. Njihova tijela pronađena su u masovnim grobnicama “Pelemiš” (općina Šekovići) i “Ogradice” (općina Vlasenica).