Članak

Izbo preživjelu staricu

17. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Konjica, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da mu je drugooptuženi Ibro Macić kazao kako je nožem sa puške izbo staricu.

This post is also available in: English

Mumin Fišić je naveo kako je učestvovao u akciji čišćenja kanjona Rakitnice pod komandom Mirsada Fišića zvanog Kolumbo. Iz Glavatičeva su stigli u selo Blace, gdje su zatekli ruševne zidine. Prema iskazu svjedoka, svi su hodali i pucali po selu, a on je sa nekoliko ljudi sjedio i ručao.

“Do mene je došao momak Ibro Macić i rekao mi: ‘Šta ti tu jedeš, evo dolje puna kuća četnika’”, prisjetio se Fišić i dodao kako mu je Macić kazao da je izbo nožem jednu staricu i da joj je ispala utroba.

Mumin Fišić nije vidio ko je ubio starice niti je bio u toj kući. On je također naveo kako ne zna da li je optuženi Osman Brkan išao u kuću gdje su bile starice.

Ibro Macić i Osman Brkan, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace u junu 1992. godine. Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.  

Drugi svjedok Tužilaštva Nurko Fišić je kazao kako je ručao sa bratom Muminom i još nekim vojnicima.

“Prema donjim kućama u selu Blace su se uputili Macić Salko, Šeho i Ibro, Brkan Ramo i Mirsad Fišić”, rekao je on, te dodao kako je potom čuo sporadičnu i rafalnu paljbu.

Potom je, kako je Fišić naveo, drugooptuženi Ibro Macić kazao da dolje ima “cura”, na što je on pomislio da je riječ o šali.

“Tek sutradan na straži sam saznao da je bilo žena u selu. Neko je rekao da više nisu žive”, prisjetio se svjedok.

Tužiteljica Sanja Jukić je kazala kako je u ranije datoj izjavi Fišić kazao kako mu je Macić rekao na straži “Jesi l’ vidio onih baba kako su se sakrile, a ja sam ih našao.”

Fišić je ustvrdio da je tačna njegova današnja izjava na Sudu, da je ranije pogriješio.

Nurko Fišić je kazao da su Mirsad Fišić zvani Kolumbo, te drugi svjedok Tužilaštva BiH, Šeho Macić, vršili pritisak na njega u toku istrage Tužilaštva.

Suđenje se nastavlja 24. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English