Članak

Smrt od projektila

18. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, Željko Karan, vještak sudske medicine, kazao je da je šest osoba, za koje je dao nalaz i mišljenje o načinu smrti, umrlo nasilno od projektila koji su najvjerovatnije ispaljeni iz automa

This post is also available in: English

tskog oružja.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, Željko Karan, doktor sudske medicine iz Banje Luke, dao je nalaz o načinu smrti šest osoba ubijenih u Sijekovcu u martu 1992. godine.

Kako je pojasnio, nalaz za tri osobe je dao na osnovu dokumentacije sačinjene prilikom forenzičke obrade rađene u Prnjavoru 1992., kojoj on nije prisustvovao.

Na osnovu dokumentacije, Karan je kazao da su Milan, Vaso i Petar Zečević umrli nasilnom smrću, i to najvjerovatnije od projektila ispaljenih iz automatskog oružja.

“Moram da kažem da je forenzički izvještaj koji je sačinio doktor Mirko Pronanović u Prnjavoru dosta paušalan i loš. Fotografije koje sam dobio na uvid su neiskoristive, pa jedino što mogu da tvrdim jeste da su rane prostrelne i da je od njih najvjerovatnije i nastupila smrt”, objasnio je Karan.

Dodao je da je u izvještaju sa obdukcije iz Prnjavora napisano da su na tijelima postojale i rane nastale oštrim predmetima, što “nije tačno”.

“Ovo su greške koje prave doktori koji nemaju mnogo iskustva u sudskoj medicini. Te rane su definitivno prostrelne, samo što su neke ulazne, neke izlazne, pa različito izgledaju. To odgovorno tvrdim i znam”, ustvrdio je Karan.

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV), u selu Sijekovac počinio zločine nad srpskim civilima.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Za forenzičku obradu druga tri tijela rađenu u Banjoj Luci 2000. godine, Karan je rekao da je također utvrđeno da je smrt bila nasilna, jer su na tijelima postojale brojne prostrelne rane. Kako je objasnio, na ovim tijelima nije moguće utvrditi iz koje blizine je pucano jer nedostaju balistički podaci.

“Na jednom tijelu smo pronašli višestruke lomove grudne, ključne i karlične kosti, kao i lomove na rebrima. Ovo je klasični primjer rafalne paljbe, kada na lobanji nema niti jedne povrede,” zaključio je Karan.

Nastavak suđenja, na kojem će Tužilaštvo BiH unositi materijalne dokaze, nastavlja se u srijedu, 25. septembra.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English