Članak

Udarci u “Viktor Bubnju”

18. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u kasarni “Viktor Bubanj” 1992. godine viđao Ramiza Avdovića, ali da on nije dolazio do ćelija u kojima su bili zatvorenici.

This post is also available in: English

Svjedok Tihomir Ivković je ispričao da je 1992. u dva navrata vođen iz svog stana u prostorije Srednje željezničke škole. Odatle je jedne večeri prebačen u “Viktor Bubanj”.

“Tu nas dočekuje grupa stražara, koji nas uz povike utjeruju u hol kasarne. Tu je bilo prislanjanje uza zid, udarci palicama, nogama… Ja sam dobio dva udarca nogom, ali to se ne može porediti s udarcima koje su neki drugi dobili”, rekao je svjedok.

Dodao je da su tada u kasarni bili prisutni Besim Muderizović i Ramiz Avdović.

Ramizu Avdoviću se zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom sudi za zločine počinjene u Centralnom zatvoru i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”. Oni su optuženi da su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. 

Besim Muderizović je također bio optužen sa Avdovićem i Vintilom, ali je preminuo početkom decembra prošle godine.

Svjedok Ivković je kazao da je tokom zatočeništva u “Viktor Bubnju” nekoliko puta vidio Avdovića.

“Avdovića sam primjećivao kada bih išao u toalet ili negdje drugo, ali on nikada nije zalazio u prostor gdje su bile ćelije”, rekao je svjedok.

Opisao je Avdovića kao mlađeg i punijeg čovjeka koji je “autoritativno djelovao prema podređenima”.

Govoreći o uslovima u bivšoj kasarni, svjedok je kazao da nije bilo dovoljno hrane, te da su higijenski uslovi bili loši. Dodao je i da su neki stražari bili agresivni prema zatočenicima, dok su se neki ponašali korektno.

“Neki od njih bi navečer izvodili ljude iz ćelija i tukli ih”, rekao je Ivković, dodavši da on nije izvođen i premlaćivan.

Suđenje se nastavlja 27. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English