Vijesti


Ukinut pritvor bivšem načelniku Ilidže, osumnjičenom za zloupotrebu položaja 2. Juna 2023. Vijest Ukinut je pritvor Senaidu Memiću, bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji i bivšem načelniku Općine Ilidža, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sumnjiči da je zloupotrijebio položaj u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”, potvrđeno je Detektoru.
Šojić: Sporenja o nalazu vještaka i prebivalištu optuženog 1. Juna 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo i Odbrana uložili su materijalne dokaze, sporeći se u vezi s nalazom vještaka i pitanjem prebivališta optuženog.
Sattler: Inicijative vlasti RS-a suprotne prioritetima za približavanje EU 1. Juna 2023. Vijest Ambasador Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je danas da dobijaju mnogo poziva za pomoć iz svih dijelova BiH, zbog pritisaka pod kojim se nalaze mediji i civilno društvo.
Žrtve pozdravile osuđujuću presudu Stanišiću i Simatoviću: Važna uloga srbijanskih zvaničnika u ratu u BiH 31. Maja 2023. Vijest Osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim visokim funkcionerima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, kojom su proglašeni odgovornim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i zločinima u više općina u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, za žrtve predstavlja satisfakciju jer je proširena u odnosu na mjesta zločina, ali i pokazala ulogu susjedne Srbije u ratu.
Odgovornost visokih funkcionera Srbije ogledana kroz presudu Stanišiću i Simatoviću 31. Maja 2023. Vijest Pravni stručnjaci i istraživači presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši visoki funkcioneri Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, oglašeni krivima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i osuđeni na po 15 godina zatvora, smatraju izrazito važnom, dok je neki predstavnici iz Republike Srpske negiraju, kao i rad Haškog tribunala.
Dan bijelih traka u Prijedoru: Roditelji i dalje traže izgradnju spomenika za ubijenu djecu 31. Maja 2023. Vijest Trideset i jednu godinu nakon ratnih zločina u Prijedoru, Inicijativa “Jer me se tiče” organizirala je mirno okupljanje i protestnu šetnju u znak sjećanja na 102 djece i više od 3.000 ubijenih Prijedorčana, od kojih mnogi ni danas nisu pronađeni. Zahtjev za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, koji gradske vlasti odbijaju, glavna je poruka upućena sa ovog skupa.
Blekić i ostali: Jusufraniće najviše zanimale dionice “Unioninvesta” 31. Maja 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je porodica Jusufranić bila isključivo zainteresovana za kupovinu dionica “Unioninvesta”.
Mihajlović: Daktilografkinja kupila stan uz pomoć kredita 31. Maja 2023. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinje sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričale su kako znaju da je njegova daktilografkinja kupila stan na kredit i renovirala ga, ali ne znaju kolikom količinom novca je raspolagala.
Live blog: Konačna presuda Stanišiću i Simatoviću 30. Maja 2023. Live blog Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu će izreći konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Kolegice svjedočile više neprimjerenih razgovora tužiteljice Dejane Jovanović sa asistenticom 30. Maja 2023. Vijest Na disciplinskom ročištu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Brčko distrikta, svjedokinje su navele da je u odnosu tužiteljice i asistentice primijećeno više neprimjerenih događaja.