Vijest

Ukinut pritvor bivšem načelniku Ilidže, osumnjičenom za zloupotrebu položaja

2. Juna 2023.15:22
Ukinut je pritvor Senaidu Memiću, bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji i bivšem načelniku Općine Ilidža, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sumnjiči da je zloupotrijebio položaj u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”, potvrđeno je Detektoru.
Hapšenje Senaida Memića. Foto: BIRN BiH

Memiću je Kantonalni sud 15. maja ove godine odredio jednomjesečni pritvor po prijedlogu Tužilaštva koje ga je zatražilo zbog opasnosti od bjekstva, pokušaja uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela, te uništavanja i sakrivanja dokaza, dok je Odbrana zatražila mjere zabrane.

“Sud je prihvatio prijedlog Odbrane da mu se ukine pritvor i odrede se mjere zabrane zbog njegovog zdravstvenog stanja”, potvrdio je Memićev advokat Amir Hadžić.

Dodao je da još uvijek ne znaju koje su mjere zabrane određene jer im nije uručeno rješenje o ukidanju pritvora, što je slučaj i sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo koje također još nije zaprimilo rješenje.

“On je bio zadnja tri dana u bolnici, gdje mu je indicirano da mora na operativni zahvat”, pojasnio je Hadžić razloge ukidanja pritvora.

Ranije je na ročištu za određivanje pritvora pojašnjeno da je Memić osumnjičen da je iskoristio svoj položaj, izdavao i potpisivao urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za dva investitora, među kojima je “Malak Group”, kao i izdavanje parking mjesta u blizini restorana “Brajlović”.

Nakon što mu je određen pritvor, Predsjedništvo BiH prihvatilo je na vanrednoj sjednici prijedlog Denisa Bećirovića da Memić bude razriješen dužnosti ambasadora u Maleziji na koju je imenovan 2020., a na njegovo mjesto izabran je Edin Jahić.

Memić je uhapšen 11. maja ove godine.

Kako je Detektor pisao ranije, saudijski investitor “Malak Group” je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata. Ali u februaru 2015. investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

U krivičnoj prijavi protiv Memića i još dva uposlenika Općine, navodilo se da je tadašnji načelnik, izdavanjem dvije dozvole, dopustio izgradnju hotela, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom na Memićevo odobrenje da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Enes Hodžić