Vijest

Kolegice svjedočile više neprimjerenih razgovora tužiteljice Dejane Jovanović sa asistenticom

30. Maja 2023.17:42
Na disciplinskom ročištu protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Brčko distrikta, svjedokinje su navele da je u odnosu tužiteljice i asistentice primijećeno više neprimjerenih događaja.
Brčko. Foto: BIRN BiH

Sabaheta Čaušević, daktilograf u Tužilaštvu Brčko distrikta, kazala je da na ovoj poziciji radi od 2010. godine, te da je u martu prošle godine svjedočila situaciji u kojoj je tužena “Jovanović došla u daktilobiro i zamolila za tišinu, da ne gubi koncentraciju”.

Kako je svjedokinja pojasnila, u daktilobirou je uvijek prometno i bučno, te je nakon prve molbe tužena Jovanović zamolila da se pozove šefica da odstrani Ranku [Dabić].

“Došla je šefica i pitala kolegicu Dabić da izađe. Ona se unijela u lice tužiteljici i rekla: ‘Udari me bolesnice, ti si bolesna'”, prepričala je Čaušević, navodeći da Dabić nije htjela izaći, te da je tužiteljica zamolila šeficu da je izvede.

Nakon što je Čaušević navela da se ne može sjetiti drugih neprimjerenih događaja, na pitanje disciplinskog tužioca Asmira Baćevca potvrdila je da ostaje kod svoje izjave koju je dala u Tužilaštvu. U toj izjavi je, kako je tužilac Baćevac pročitao, navedeno da je jedan događaj bio i 2019. godine.

Čaušević je kazala da nije prisustvovala događaju iz 2020. godine, a da je 2019. godine tužiteljica Jovanović rekla kolegici Dabić: “Ludačo, liječi se. Ti si luda, ne pričaš ni s ocem, ni s majkom”.

Na pitanje Duška Tomića, punomoćnika Jovanović, kako se dogodio događaj 2019. godine, svjedokinja je kazala da nije iz čista mira, te da tužiteljica ne bi reagovala da nije bila iziritirana.

Ured disciplinskom tužbom tereti tužiteljicu Jovanović za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva, koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.

Svjedokinja Ružica Bosankić, koja u Tužilaštvu Brčko distrikta radi kao upisničar, kazala je da je jednom prisustvovala neprimjerenom ponašanju Jovanović prema Dabić, te da je za taj događaj napravila službenu zabilješku.

“Vezano za taj događaj, ispred vrata se desio, nazovimo to, duel između tužiteljice i Ranke Dabić”, kazala je Bosankić, navodeći da je tužiteljica tada radila pritvorski predmet, a Dabić bila asistent.

Svjedokinja je potvrdila da se Jovanović kolegici Dabić obratila riječima: “Ludačo, ludačo”, te: “Idi kući ili doktoru pa se liječi”, dodajući da je tome nešto prethodilo, ali ne zna šta tačno.

Ona je navela da nije uobičajeno da se tužioci tako ponašaju prema uposlenicima.

Na pitanje tužene Jovanović da li je “čula riječi kojima Ranka vrijeđa moju porodicu”, svjedokinja je kazala da se to desilo kada je došao Nikola, sin Ranke Dabić, te da je čula da je Ranka rekla tužiteljici: “Kakva vam je majka, kakav vam je ujak”.

“Čuli ste riječi dalje od Vas, a nijednog momenta niste čuli: ‘Ludi su ti oni majka i ujak što ih imaš kod kuće?'”, upitala je tužena, nakon čega je svjedokinja ponovila da je čula “kakvi su Vam majka i ujak”.

Svjedokinja je navela da tokom ovog događaja nije primijetila Amiru Imamović, niti da je čula kako Imamović bilo šta moli Ranku.

Kazala je da ostaje pri navodima iz službene zabilješke u kojima se navodi da je Jovanović kolegici Dabić rekla: “Marš, marš, pijte lijekove, idite kući”, pojašnjavajući da je to drugi dio događaja koji je bio nakon dolaska Nikole.

Svjedokinja je navela da Ranka Dabić, po prirodi, voli da raspravlja i da “ne može da ušuti”, dodajući da je konfliktna. Ona je potvrdila i da je u slučaju konfliktne situacije između Dabić i tužene Jovanović, Amira bila ta koja je pokušala da razriješi situciju.

Bosankić je, kako je navela, bila zadužena za rukovanje tajnom knjigom o prijemu tajnih dokumenata. Svjedokinja je, ostvarujući uvid u dio knjige, pojasnila da je vidljivo da je u Tužilaštvo 28. novembra 2019. godine stigao dokument od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a da ga je Jovanović preuzela 31. januara 2020. godine.

Na pitanje punomoćnika Tomića o prilasku pisarnici, navela je da bez dozvole glavnog tužioca niko ne može doći na vrata, dodajući da ne zna kako je dopušteno Nikoli da priđe.

Nastavak disciplinskog postupka zakazan je za 22. august 2023. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj