Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Derventi 8. Juna 2023. Vijest Okružni sud Doboj potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željka Pudića zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine nad civilnim stanovništvom u Derventi.
Edinu Muftiću izrečena godina zatvora 8. Juna 2023. Suđenje Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu po sporazumu o priznanju krivice kojom je Edin Muftić osuđen na godinu zatvora, nakon što je izdvojen iz predmeta “Profit”, u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje dobiti od oko 30 miliona maraka. Istom presudom mu je izrečena mjera zabrane rada u bankarskom sektoru u trajanju od tri godine.
Mihajlović: Nedostajao novac iz više predmeta 7. Juna 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je ispričao kako je uvidom u predmete koje je optuženi ranije dužio utvrđeno da nedostaje veći iznos novca.
Blekić i ostali: Mislio da potpisuje ugovor o poklonu 7. Juna 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je kako je sa Zijadom Blekićem kupio zemljište u Busovači i pokrenuo proizvodnju hrane, te kako je posao propao.
Mutap i ostali: Alisa Ramić, prema izjavi doktora, nije mogla imati amneziju 7. Juna 2023. Suđenje U nastavku ponovljenog suđenja Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, doktor Kemal Dizdarević je izjavio kako, prema kriterijima, optužena Alisa Ramić (Mutap) nije mogla imati potres mozga niti organsku amneziju.
Patković: Dokazi Tužilaštva o kršenju procedura i korištenju vozila u privatne svrhe 7. Juna 2023. Suđenje Na suđenju Šerifu Patkoviću, optuženom za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je prilikom ulaganja materijalnih dokaza navelo da je sporno vozilo nabavljeno mimo propisanih procedura i korišteno u privatne svrhe.
Novi disciplinski postupak protiv Miroslava Janjića počinje 20. jula 7. Juna 2023. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv Miroslava Janjića, sudije Državnog suda koji se tereti da je za vrijeme obavljanja funkcije tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine počinio prekršaj upuštanje u aktivnosti koje su nespojive sa dužnostima tužioca, počet će 20. jula, rečeno je na pripremnom ročištu.
Pomjereno izricanje presude Edinu Muftiću 7. Juna 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu pomjerio je izricanje presude po sporazumu o priznanju krivice Edinu Muftiću za četvrtak, 8. juna. Prema sporazumu, Muftiću će biti izrečena kazna od godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru. On je, nakon što je priznao krivicu, izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Podignuta disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića 7. Juna 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca pokrenuo je disciplinski postupak protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, koji je u nepravosnažnoj presudi u predmetu “Respiratori” imao izdvojeno mišljenje, potvrđeno je za Detektor.
Promjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS-a: Apsurd ili odgovarajuće rješenje 6. Juna 2023. Vijest Izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa o kojima danas raspravljaju poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, predložene su zabrane rada izabranim predstavnicima izvršnih funkcija u udruženjima ili fondacijama koje se finansiraju iz budžeta Entiteta, ali se one ne odnose na one koji ne primaju platu u tim organizacijama, što u nevladinim organizacijama smatraju apsurdnim i sukobom interesa.