Suđenje

Mihajlović: Daktilografkinja kupila stan uz pomoć kredita

31. Maja 2023.16:35
Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinje sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričale su kako znaju da je njegova daktilografkinja kupila stan na kredit i renovirala ga, ali ne znaju kolikom količinom novca je raspolagala.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Sabina Pojata, sestra Sadine Beridan-Zuhrić, koja je radila kao daktilografkinja kod tužioca Bože Mihajlovića, ispričala je u Općinskom sudu u Sarajevu da nikada nije sestru pitala kolika joj je plata.

“Znam da je rekla da će uzeti kredit da kupi stan, zajedno sa mužem Samirom Zuhrićem“, rekla je svjedokinja, te dodala da je njihov otac prodao zemljište u okolini Sarajeva i dio novca dao Sadini za kupovinu stana.

Kako je ispričala, njena sestra i zet renovirali su taj stan uz pomoć rodbine koja im je pomogla.

“Neko je uradio stolariju, neko keramiku, tako da smo im svi pomogli“, navela je ona.

Svjedokinja je rekla i da je njena sestra već osam godina teško bolesna, da je onkološki pacijent i porodica joj pomaže u pokrivanju dodatnih troškova liječenja.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM.

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Na poziv Kantonalnog tužilaštva odazvala se i Nusreta Hasanagić, koja je nakon smrti muža, 2001. godine, naslijedila firmu “Bos Mond d.o.o. Sarajevo“ u kojoj je bio zaposlen Samir Zuhrić, suprug daktilografkinje.

Svjedokinja je navela da je krajem 2014.  imenovala Zuhrića za direktora, a ona se penzionisala.

“Ja sam 2016. godine ugasila firmu, Samir je osnovao svoju i nastavio poslovati. Bio je jako korektan“, rekla je svjedokinja i dodala da je on, u prosjeku, mjesečno zarađivao oko 1.500 KM.

Navela je da ne poznaje porodične odnose porodice Zuhrić i da joj je on jedne prilike rekao da je njegova supruga kupila stan, a on preuzeo obavezu plaćanja rata kredita.

Suđenje se nastavlja 7. juna.

Selma Boračić Mršo