Suđenje

Blekić i ostali: Jusufraniće najviše zanimale dionice “Unioninvesta”

31. Maja 2023.16:38
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je porodica Jusufranić bila isključivo zainteresovana za kupovinu dionica “Unioninvesta”.
Zgrada Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Omar Kokanović ispričao je u Kantonalnom sudu u Sarajevu da je od 2006. godine bio zaposlen u brokerskoj firmi “Eurohouse“, gdje je radio na poslovima internog kontrolora, brokera, dilera, a potom je, na prijedlog osnivača firme Zijada Blekića, imenovan za izvršnog direktora “Eurohausa“.

“Na ovu poziciju sam došao bez raspisivanja konkursne procedure, nakon što mi je Blekić to ponudio“, rekao je svjedok.

On je naveo da poznaje Edina Dizdara koji je, kada je došao u “Eurohaus“, bio zamjenik direktora, kao i Armina Mulahusića, za kojeg je naveo da je bio direktor Uprave društva za upravljanje fondovima “Eurohaus Invest“.

“Jasmin i Ibrahim Jusufranić bili su naši klijenti. Jasmin je trgovao dionicama vezanim za izgradnju objekata“, rekao je svjedok, te dodao da je dolazila i Ibrahimova supruga, Smiljka Jusufranić, za koju je rekao da ga je nerijetko vrijeđala kada ne bi uspio kupiti određene dionice.

“Smiljka je tražila da sjedi pored mene jer nije vjerovala da nije do nas što ne možemo da kupimo neke dionice“, prisjetio se svjedok detalja.

On je rekao da se tada cijena dionica “Unioninvesta” kretala između 40 i 60 maraka po dionici i da su Jusufranići nastavili trgovati nakon što su stekli određeni broj dionica “Unioninvesta”.

“Nakon toga, Jasmin Jusufranić prodaje dionice ‘Unioninvesta’ firmi ‘Vradis investicije’, čiji je direktor bio Ramiz Bibić, prijatelj Blekića“, naveo je svjedok, te pojasnio da je klijent koji kupi 30 posto dionica nekog komitenta obavezan raspisati tender za preuzimanje svih dionica.

“'Eurohaus’ je radio preuzimanje za 450 maraka po dionici, ukupno nekih 10 miliona“, rekao je svjedok.

Svjedok Kokanović je rekao da je velika razlika između iznosa po kojima je Jasmin Jusufranić kupio i prodao dionice, te da je “Vradis” postao većinski vlasnik dionica “Unioninvesta”.

On je naveo i da je “Eurohaus“ pozajmio 750.000 maraka pravnom licu “Zdravlje“, te je većina novca vraćena, ali ne sve.

U periodu između 2005. i 2007. godine, prema iskazu svjedoka, “Eurohaus“ je, kako bi mogao nastaviti poslovati, dizao kredite kod komercijalnih banki u iznosu od oko sedam miliona maraka. Kokanović je rekao da tada postaje direktor “Eurohausa“ i da je pokušao zvati dužnike kako bi naplatio dugovanja, ali bezuspješno.

“Nismo ih tužili, nadali smo se da će vratiti“, rekao je svjedok, dodajući da  2015. godine odlazi iz “Eurohausa”, a na njegovo mjesto dolazi Azra Burza.

Svjedok je rekao da je 2007. godine išao na ljetovanje u Tursku, kada je “Eurohaus” platio troškove ljetovanja za njega, Blekića, Nermina Brkića, Kasima Mujana, odnosno ukupno 30 osoba.

On je ispričao i da je Blekić, usljed finansijske krize u “Eurohausu“, založio dionice brokerske kuće u švicarskoj banci “Alpe Adria Private Bank“ u zamjenu da dobije kredit, a banka zauzvrat uzimala proviziju na trgovinu i kamate.

U odgovoru na pitanja Kadrije Kolića, branioca optuženog Zijada Blekića, svjedok je rekao da “Eurohaus” nije mogao uticati na sistem trgovine dionicama, niti je Blekić ikada uticao na njegov rad kao brokera.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Suđenje se nastavlja 7. juna.

Selma Boračić Mršo