Vijest

Pomjereno izricanje presude Edinu Muftiću

7. Juna 2023.14:15
Kantonalni sud u Sarajevu pomjerio je izricanje presude po sporazumu o priznanju krivice Edinu Muftiću za četvrtak, 8. juna. Prema sporazumu, Muftiću će biti izrečena kazna od godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru. On je, nakon što je priznao krivicu, izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Muftićeva Odbrana je na današnjem ročištu zatražila ukidanje mjera zabrane napuštanja Bosne i Hercegovine, s obrazloženjem da ima neodgodivo putovanje 15. jula s porodicom. Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je reklo da će mjere ostati na snazi do pravosnažnosti presude.

Muftić je nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo iz aprile ove godine, kako je navedeno iz Kantonalnog suda u Sarajevu, proglašen krivim za zloupotrebu položaja te osuđen na godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarstvu, a izricanje presude bilo je zakazano za srijedu, 7. juna.

Muftić je, prema detaljima presude, bio odgovorna osoba koja je omogućila izvlačenje novca iz “Unioninvesta“ putem komisionog kredita, čime su se poslije kupovale dionice. Postojala su dva fiktivna građevinska projekta – “Stup” i “Marindvor“, koji su se iskoristili za dalja poslovanja i pranje novca.

Kantonalno tužilaštvo Muftiću na teret stavlja da je, kao odgovorna osoba, u banci morao pratiti sve sumnjive transakcije, a što namjenski nije radio. Jednog dana, za samo jedan sat, izvršena je više puta transakcija od četiri miliona maraka, što je Muftić bio dužan prijaviti, a to nije napravio.

Ranijom odlukom Suda, nakon što je priznao krivicu, predmet je razdvojen u odnosu na ostale optužene iz slučaja “Profit”.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, u predmetu “Profit” optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Muharem Bajrić, Armin i Elma Mulahusić, Daver Halilbegović, Hasan Ćelam, Naser Daca, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Edina Halilbegović i Azra Blekić-Aydogan.

Izricanje presude najavljeno je za četvrtak, 8. juna.

Nino Bilajac