Suđenje

Mutap i ostali: Alisa Ramić, prema izjavi doktora, nije mogla imati amneziju

7. Juna 2023.16:50
U nastavku ponovljenog suđenja Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, doktor Kemal Dizdarević je izjavio kako, prema kriterijima, optužena Alisa Ramić (Mutap) nije mogla imati potres mozga niti organsku amneziju.
Alisa Ramić (Mutap) i Zijad Mutap. Foto: BIRN BiH

Svjedok Državnog tužilaštva, doktor Kemal Dizdarević je posvjedočio kako je zaprimio naredbu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u julu 2016. godine da bude u timu za vještačenje zdravstvenog stanja optužene Ramić (Mutap).

Dizdarević je tokom direktnog ispitivanja ispričao kako mu je doktorica Jasminka Đelilović, s kojom je bio u timu za vještačenje, kazala da Ramić (Mutap) liječi odranije te dodao da mu nisu dali priliku da vidi pacijenticu. Napomenuo je da je sačinio nalaz, nakon čega ga je doktorica Đelilović zvala da promijeni nalaz, sa čime se nije složio.

On je objasnio da je u izvještaju koji je sačinio 15. jula 2016. vještačena organska amnezija te da je traženo da kažu da li CT mozga može biti uredan kod potresa mozga. Rekao je da je kod potresa mozga CT uvijek uredan te kako ne postoje zabilježeni kriteriji o postojanju potresa mozga.

Kako je naveo, prema kriterijima, pacijentica nije mogla imati potres mozga niti organsku amneziju, ali, objasnio je, postoji i psihogena amnezija koja je bazirana na potiskivanju događaja koji se tiče sjećanja, u nesvjesni dio psihe.

Nakon što mu je Nina Kisić, braniteljica Zijada Mutapa i Alise Ramić (Mutap), predočila nalaz iz 9. februara 2016. u kojem stoji da se pacijentica “ne sjeća događaja, kao ni dešavanja neposredno pred događaj”, Dizdarević je kazao da je to samo jedan od znakova te kako se amnezija mora staviti u kontekst.

Dizdarević je, na dodatno pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića, potvrdio da se ovaj dio iz nalaza odnosi na anamnezu te da bi mu uz sve dokaze ovaj dio uzeo pažnju, ali da ne bi napisao da je pacijentica imala potres mozga.

Na upit predsjedavajućeg Apelacionog vijeća Staniše Gluhajića, Dizdarević je izjavio da za potres mozga nedostaje ključni element – jasna retrogradna amnezija.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 23. marta ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Na suđenju je saslušan svjedok stručnjak Abdulah Kučukalić, i to nakon što je reprodukovan snimak njegovog iskaza koji je dao tokom prvostepenog postupka, radi razjašnjenja određenih pitanja.

Tužioca Hasanspahića je zanimalo da li je pacijentica koja je primljena na Kliniku urgentne medicine (KUM) 8. februara u 23:30, a čiji je nalaz sačinjen 9. februara 2016. u 01:46, mogla biti bez svijesti, na šta je Kučukalić odgovorio da nije sporno da je ona bila svjesna u toku pregleda.

U unakrsnom ispitivanju, Kučukalić je izjavio da ne može isključiti mogućnost da je Ramić (Mutap) tokom kritičnog događaja doživjela jak stres, a na tvrdnju Gorana Dragovića, branioca drugooptužene Ramić, da amnezija, odnosno kvalitet i dubina mogu ovisiti o stresu, izjavio da psihogeni faktor može dovesti do pomjeranja bolnih događaja u podsvijest.

Kučukalić je na upit Suda rekao da, kada se sve sumira, ne može se tvrditi niti da je Ramić (Mutap) imala niti da nije imala psihogenu amneziju.

Na današnjem suđenju je nakon reprodukovanja snimka ranijeg iskaza, saslušan vještak Hamza Žujo, koji je na upit braniteljice Kisić kazao da u medicinskoj dokumentaciji nije mogao naći da je Ramić (Mutap) propisana ikakva terapija.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. juni.

Aida Trepanić