Suđenje

Mihajlović: Nedostajao novac iz više predmeta

7. Juna 2023.17:53
U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je ispričao kako je uvidom u predmete koje je optuženi ranije dužio utvrđeno da nedostaje veći iznos novca.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Ervin Klempić, istražilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ispričao je da je iz medija prvobitno saznao o nestanku privremeno oduzetog novca iz pojedinih predmeta, nakon čega ga je tužilac Emir Neradin uputio da provodi istragu protiv nepoznatih izvršilaca.

“Prvi zadatak mi je bio uvid u spis koji je dužio tužilac Oleg Čavka, koji je prijavio da novac nedostaje“, rekao je Klempić, objasnivši da se radilo o predmetu “Milaković i drugi”. Pregledom i popisom dokumentacije iz spisa, naveo je, pronađen je dokument na kojem je upisan iznos, ali novac nije pronađen, o čemu je sačinio službenu zabilješku. Dodao je i da je pregledom dokumentacije Tužilaštva, smještene u ormarima u hodnicima, pronašao prazan registrator s oznakom pomenutog predmeta.

Klempić je rekao da je nakon toga u januaru 2017. imenovan u komisiju kojoj je bio zadatak da sa tužiocima sravni stanje novca i drugih vrijednih predmeta u KDP-u. Rekao je da je uvidom u predmet “Elipsa“ također utvrđeno da nedostaje oduzeti novac.

“Sedina Beridan je izuzimala predmete tri-četiri godine iz KDT-a nakon što je novac pohranjen“, rekao je Klempić.

On je utvrdio da se radilo o predmetima koje je ranije dužio tužilac Mihajlović i da su postojale naredbe optuženog za pojedine predmete o povlačenju novca, koje je položila Sadina Beridan na koju je proširena istraga.

Na pitanje tužiteljice Medine Džerahović o otvaranju ladičara Sedine Beridan, koji se nalazio u kancelariji Mihajlovića, Klempić je rekao da nije bio prisutan, ali je naveo da je prisustvovao otvaranju predmeta, o čemu je sačinjen zapisnik. On je rekao da su pronađeni određeni dokumenti, predmeti i koverte koje su postali dijelom optužnice, koji su bili vezani za predmete “Milaković i drugi”, “Elipsa” i “Lutka”.

Svjedok je naveo i da sumnjiv novac nije pronađen za još osam predmeta za koje su, pretresom ladičara Beridan Zuhrić, utvrdili da je izuzet. Nakon sravnjenja predmeta “Lutka”, utvrđeno je da nedostaje 105.000 maraka, rekao je Klempić.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka. Njemu je prvobitno suđeno pred Sudom BiH, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Davor Iveljić, drugi svjedok Tužilaštva, ispričao je da je 2017. imenovan u komisiju za popis i sravnjenje predmeta tužioca Mihajlovića. Rekao je da im je dostavljen popis predmeta iz CMS-a, a zadatak je bio utvrditi gdje se predmeti fizički nalaze.

Iveljić je rekao da su otvarali ormare, kako u kancelariji, tako i u hodnicima, te vršili popis na način da su “štrihirali“ pronađene predmete na spisku, ali se nisu bavili KDP-om. On je rekao da nisu pregledali samo jedan zaključan ladičar u kancelariji tužioca. Naveo je da su na jednoj najlonskoj košuljici iz spisa pronašli oznaku da je tu ostavljen iznos od 50 maraka, ali je bila izrezana i novčanica nije bila unutra.

Na pitanje optuženog Mihajlovića o postojanju naredbe za pokretanje istrage protiv njega kada je bio suspendovan, svjedok je rekao da s tim nije bio upoznat. Naveo je i da su kod Mihajlovića u kancelariji bila tri ormara od kojih je jedan bio zaključan.

Suđenje se nastavlja 5. jula, kada će Odbrana unakrsno ispitati svjedoka Ervina Klempića.

Jasmin Begić