Vijest

Novi disciplinski postupak protiv Miroslava Janjića počinje 20. jula

7. Juna 2023.15:43
Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv Miroslava Janjića, sudije Državnog suda koji se tereti da je za vrijeme obavljanja funkcije tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine počinio prekršaj upuštanje u aktivnosti koje su nespojive sa dužnostima tužioca, počet će 20. jula, rečeno je na pripremnom ročištu.


Miroslav Janjić. Foto: BIRN BiH

Prema tužbi, Janjić je dok je bio tužilac imenovan i za člana Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH, što je, prema riječima disciplinske tužiteljice Alme Hasanović, nespojivo s njegovom tadašnjom funkcijom.

Hasanović je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) rekla da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio tužbu 30. marta 2023. godine protiv Janjića za aktivnosti koje je poduzimao dok je bio tužilac Državnog tužilaštva, a koje su nespojive s tom funkcijom.

“On je, odlukom Parlamentarne skupštine BiH, imenovan na mandat od četiri godine“, navela je disciplinska tužiteljica.

Janjić je naveo da ne spori da je član neovisnog Odbora za žalbe građana, te je disciplinsku tužbu ocijenio kao neosnovanu i nepreciziranu.

Prema njemu, ne postoji nijedan propis koji zabranjuje tužiocima učešće u tijelima zakonodavne ili izvršne vlasti. Pozvao se na Kodeks tužilačke etike, mišljenje VSTV-a iz 2008. godine i Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

“Nigdje nije navedeno da je zabranjeno biti član ovog odbora jer tužilac ili sudija može biti član parlamentarnog tijela sve dok zastupa načelo nepristrasnosti“, rekao je Janjić, te dodao da je UDT ispustio u dispozitivu tužbe navesti da se radi o nezavisnom tijelu Parlamentarne skupštine BiH.

UDT je najavio da će svoje tvrdnje dokazivati kroz izvođenje pet materijalnih dokaza, među kojima su finansijski izvještaji iz 2022. godinu za tuženog Janjića i odluka o imenovanju u Odbor.

Tuženi Janjić predložio je kao materijalne dokaze izvod iz disciplinske prakse VSTV-a od 2008. godine, biografiju objavljenu na web stranici Suda BiH, potvrde o stručnosti i nekoliko stručnih i naučnih radova.

On je predložio i saslušanje članova Odbora za žalbe građana, te saslušanje potpredsjednice VSTV-a Biljane Simeunović, što je Prvostepena disciplinska komisija odbila.

Janjić je tokom 2019. godine disciplinski kažnjen javnom opomenom zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Ročište za glavnu raspravu zakazano je za 20. juli.

Selma Boračić Mršo