Suđenje

Blekić i ostali: Mislio da potpisuje ugovor o poklonu

7. Juna 2023.17:00
U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je kako je sa Zijadom Blekićem kupio zemljište u Busovači i pokrenuo proizvodnju hrane, te kako je posao propao.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Nermin Brkić kazao je da je živio u Busovači i da se bavio trgovinom dionica i certifikata. Ispričao je kako je od komšije negdje 2006. dobio ponudu za kupovinu zemljišta, koje je ponudio Blekiću i koje su na kraju kupili popola.

Svjedok je rekao da je Blekića poznavao, opisavši ga kao čovjeka uspješnog u brokerskom poslovanju.

“Htjeli smo da uzgajamo voće i povrće, stoku… Uredili smo farmu, prateće objekte, fabriku za preradu hrane”, naveo je svjedok.

On je kazao da je Blekić u posao uključio ortaka iz Crne Gore, koji je investirao 200.000 eura. Rekao je da je bilo problema da taj ortak bude upisan kao vlasnik i da su to pokušavali riješiti Blekić i Edin Dizdar, kojeg poznaje kao obrazovanog i sposobnog čovjeka.

Brkić je kazao da je Blekić u posao uključio i bankara Sanela Kusturicu, čija je supruga uplatila 200.000 maraka. Naveo je da je Kusturica poslije izašao iz posla, a da je Blekić to riješio.

Svjedok je rekao da se on bavio organizacijom posla i proizvodnjom na imanju, a da je Blekić bio zadužen za investicije i plasman robe.

“Sve je išlo dobro do 2008. Recesija, pad dionica, falilo je novca”, kazao je Brkić.

Ispričao je kako mu je zbog finansijskih problema Blekić tražio uslugu i da je on pristao da mu pokloni svoj dio parcele.

“Bio sam na to spreman, jer sam vidio da je sposoban i vrijedan čovjek”, rekao je svjedok.

On je naveo da je u Sarajevu potpisao papire, koje nije čitao. Mislio je, kako je kazao, da potpisuje ugovor o poklonu, a poslije je saznao da je potpisao kupoprodajni ugovor kojem je zemljište prodato firmi “Vradis” za više od milion maraka. Svjedok je “Vradis” naveo kao jednu od firmi nad kojima je Blekić imao kontrolu.

Brkić je rekao da smatra da od njega nije trebalo ništa skrivati i da nakon toga više nije želio da učestvuje u poslu sa Blekićem. Dodao je da su oni pokušali da nastave posao, ali da se na kraju završilo bezuspješno.

Svjedok je potvrdio i da je Blekić svoj dio bio prenio na kćerku Azru.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić-Aydogan.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Blekić-Aydogan, svjedok je potvrdio da je bilo planirano zapošljavanje 70 radnika na imanju u Busovači te da su bili dobili i pozajmicu od “Eurohausa”.

Branilac Elmir Arslanagić pitao je svjedoka u vezi s njegovim dijelom zemljišta, da li smatra da je ishod bio isti bez obzira da li se radi o poklonu Blekiću ili prodaji “Vradisu”. Nakon prigovora tužioca, nije dozvoljeno da se svjedok izjašnjava o razlikama između ugovora o poklonu i kupoprodaji.

Blekić se osvrnuo na povlačenje Kusturice iz posla, navodeći da je u pitanju njegov kum, koji je otišao jer je ušao u novi projekat.

Suđenje se nastavlja 21. juna.

Marija Taušan