Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Vlasenici

30. Juna 2023.11:42
Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu kojom su Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice.
Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Žalba okružnog javnog tužioca u Istočnom Sarajevu odbijena je kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Iz Vrhovnog suda RS-a su naveli kako je protiv oslobađajuće presude žalbu blagovremeno izjavilo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da se preinači na način da se optuženi proglase krivim.

Na sjednici Vijeća Vrhovnog suda RS-a republički javni tužilac je izložio žalbu, kojom prilikom je naveo da odustaje od žalbenog osnova, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje odnosno pretresanje.

U podnesenim odgovorima na žalbu okružnog javnog tužioca, branioci optuženih su predložili da se žalba okružnog javnog tužioca odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Razmatrajući spis, pobijanu presudu, žalbu i odgovor branilaca optuženih na žalbu tužioca, Vrhovni sud RS-a je utvrdio da izneseni žalbeni prigovori nisu osnovani.

“Činjenična utvrđenja pobijane presude, suprotno prigovorima iznesenim u žalbi tužioca, su po ocjeni ovog suda potpuna i pravilna. Ona su zasnovana na dokazima izvedenim na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom, koji su nabrojani u obrazloženju pobijane presude. Takvim pristupom ocjeni izvedenih dokaza izveden je i konačan, a po ocjeni ovog suda pravilan zaključak da nema dokaza da su optuženi Dragiša Tešić i Rajko Lošić počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda RS-a.

Tešić i Lošić su prvostepenom presudom iz decembra 2022. oslobođeni optužbe da su od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine, te su odlukom suda ova dva predmeta spojena.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić