Vijest

Portalima kruži lažna vijest o prijavama protiv Baje Malog Knindže zbog raspirivanja nacionalne mržnje

27. Juna 2023.20:00
Prenošenje izmišljene izjave sa parodijskog naloga sa imenom Nataše Kandić o navodnoj krivičnoj prijavi za širenje mržnje protiv pjevača porijeklom iz Bosne i Hercegovine Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, zbog raspirivanja nacionalne mržnje, na brojnim portalima u BiH i regionu pokazuje koliko je važno provjeravanje izvora prije prenošenja dezinformacija.
Društvene mreže. Foto: Ilustracija

Twitter profil „Nataša Kandić official parody acc“ objavio je u ponedjeljak, 26. juna status u kojem je najavio da će organizacija podići nekoliko “optužnica” protiv Baje Malog Knindže, pjevača koji u svojim pjesmama veliča osuđenike za ratne zločine.

„Imamo dokaze da je raspirivanjem nacionalne mržnje doprineo zločinima devedesetih. Optužnica je po istim osnovama kao Vojislavu Šešelju. Smeši mu se odlazak u Hag“, objavljeno je na Twitteru.

Uprkos jasnom naglašavanju u nazivu profila kako se radi o parodiji i činjenici da pojedinci i organizacije mogu podnijeti samo krivične prijave ili tužiti drugu osobu dok optužnice podižu tužioci, objava je brzo postala udarna vijest na nekoliko portala u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na bosanskohercegovačkom portalu Klix isprva je bila objavljena je vijest sa naslovom: „Najavljena krivična prijava protiv Baje Malog Knindže zbog nacionalističkih pjesama i širenja mržnje“. Nju su potom prenijeli brojni portali širom BiH i regiona.

Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix kaže za Detektor da ovakve informacije i dezinformacije itekako utječu na rad u online novinarstvu.

„Odgovornost svakako snosi novinar i medij, ali uz opasku da je sve izazovnije raditi u atmosferi kada se namjenski kreira veliki broj dezinformacija. Mediji čiji je profil da objavljuju veliki broj dnevnih informacija su najčešće podložni tome i sami se s tim moraju i nositi“, naveo je Hambo te potvrdio da bi i objašnjenje sa naznakom da je tekst ispravljen trebao biti sastavni dio teksta.

Dodao je kako je u konačnici važna namjera medija, kao i priznanje da je greška napravljena, ali i ispravljena.

Za razliku od Klixa na brojnim portalima koji su također objavili vijest ispravka nije napravljena niti postoji objašnjenje da se ne radi o stvarnom profilu.

Pajčin je u subotu večer 24. juna u beogradskom Tašmajdanu održao koncert pred više hiljada ljudi.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo potvrdila je za Detektor da je riječ o “parodiji” te da njena organizacija nije objavila ovaj tweet.

Lažna objava da će Kandić podnijeti krivičnu prijavu protiv Baje Malog Knindže, nastala na osnovu tweeta sa lažnog profila, posljedica je neprofesionalnog i neodgovornog pristupa novinarskom poslu, korištenja nepouzdanih izvora na internetu te neprovjeravanja informacija, objašnjava Anida Sokol, istraživačica u Mediacentru Sarajevo.

„Ovaj slučaj govori i o tome koliko je važno da novinar ili novinarka provjeri kredibilnost nekog izvora prije nego objavi informaciju. Napraviti vijest samo na osnovu nečije izjave na društvenoj mreži nije dovoljno, a to se nažalost u novinarstvu često dešava. Potrebno je da vijest ima više izvora, u slučajevima kao što su tužbe ili sporovi da se kontaktiraju sve strane, da vijest ima kontekst i pozadinu i da se također osoba kontaktira, a ne samo prenese njena izjava sa društvene mreže“, pojašnjava Sokol.

Ona dodaje kako razumije da su novinari pod velikim pritiskom i da moraju objaviti veći broj vijesti dnevno, ali ukoliko novinarima izvor na internetu nije poznat, onda najmanje što se može uraditi jeste da se prvo provjeri njegova kredibilnost.

„Veliku odgovornost nose i urednici i vlasnici jer insistiraju na broju objavljenih vijesti, a ne na ozbiljnim novinarskim tekstovima nastalim na osnovu više izvora, uz kontekst i pozadinu priče“, kaže Sokol.

Ona smatra kako bi mediji i sami trebali više pisati o dezinformacijama i njenim posljedicama.

Aida Trepanić