Vijesti


Lagumdžija poručuje da su neprimjerene i nedopustive Dodikove izjave o sudovima 5. Jula 2023. Vijest Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ugasiti sudove i ostaviti ih bez finansiranja, ako budu provodili odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija smatra neprimjerenim i nedopustivim.
Bez politika koje prate rodni aspekt ne mogu se napraviti konkretne promjene 4. Jula 2023. Vijest Pored aktivističkih napora nevladinih organizacija u suočavanju s prošlošću, mora se institucionalizirati rodni aspekt u politikama izgradnje mira, a kultura sjećanja bez žene priča samo jedan dio činjenica i historijskih iskustava, rečeno je na konferenciji “Žene, mir, sigurnosti – rodni aspekti politika u izgradnji mira u BiH”.
Prva škola usmene historije u Memorijalnom centru Srebrenica protiv negiranja i revizionizma 4. Jula 2023. Vijest Ljetna škola usmene historije Memorijalnog centra Srebrenica i Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) otvorena je danas u Potočarima, a u narednim danima polaznici će imati priliku upoznati se s metodologijom usmene historije, načinom i važnosti intervjuisanja preživjelih, kao i rezultatima projekta koji mogu biti ključni alat u borbi protiv revizionizma.
Upoznavanje života i stradanja u genocidu kroz izložbu “Priče iz Srebrenice” 4. Jula 2023. Vijest Putujuća izložba “Priče iz Srebrenice” otvorena je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao dio obilježavanja 28. godišnjice genocida, s ciljem da kroz lična svjedočenja preživjelih i priče o žrtvama, te kroz sačuvane predmete posjetioce upizna sa patnjama s kojima su se suočili Srebreničani prije, tokom i nakon jula 1995. godine.
Kajmaković tražila da joj se dostavljaju informacije o Sky i Anom aplikacijama 3. Jula 2023. Vijest U disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, svjedoci su naveli da je rad na predmetima Sky i Anom bio različit, ovisno od rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal u Državnom tužilaštvu.
Nikola Lošić traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin u Zaklopači 3. Jula 2023. Vijest Nikola Lošić, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno oslobodio odgovornosti za ubistva 57 civila na području općine Milići, tužio je državu za naknadu nematerijalne štete zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti koje su nastale za vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru.
Visoki predstavnik poništio odluke Narodne skupštine i uveo strožije kazne za napad na ustavni poredak 1. Jula 2023. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, nametnuo je u izmjene Kirivčnog zakona BiH nakon niza odluka Narodne skupštine Republike Srpske koje se odnose ne nepoštivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik je također poništio ove odluke.
Naredne sedmice presuda za zločine u Foči 30. Juna 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice izreći presudu Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče 1992. godine.
Nepoznata sudbina 26 ljudi iz Donjih Hadžića odvedenih u ljeto 1992. 30. Juna 2023. Vijest Porodice više od 60 ubijenih osoba iz Donjih Hadžića obilježile su danas 31. godišnjicu napada srpske vojske i policije na ovo mjesto, apelujući da se otkriju lokacije u kojima su tijela preko 20 osoba koje do sada nisu pronađene, te da se kazne odgovorni za njihova ubistva.
U Hadžićima ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 30. Juna 2023. Vijest Na lokalitetu Kahrimani-Pazarić na području općine Hadžići pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.