Vijest

Noćni vukovi traže ukidanje zabrane ulaska u BiH svojim članovima uprkos sankcijama EU

27. Juna 2023.16:53
Stotinjak članova ruskog moto kluba Noćni vukovi položili su vijence na spomenik 12 beba i caru Nikolaju u Banjoj Luci na početku svoje godišnje “Vidovdanske vožnje”, te zatražili ukidanje zabrana ulaska njihovim članovima, kao i lakši prelazak državne granice nakon sankcija EU zbog uloge grupe u ratu u Ukrajini.
Okupljanje Noćnih vukova u Banjoj Luci. Foto: Detektor

Predsjednik ogranka kluba u Republici Srpskoj, Goran Tadić, najavio je da će od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tražiti prestanak onoga što je nazvao “progonom“ članova kluba.

Noćni vukovi su u Banjaluku došli iz Brčkog, gdje su se okupili članovi iz BiH, Srbije, Češke, Slovačke, Švajcarske, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Ove godine u “Vidovdanskoj vožnji” nema članova kluba iz Rusije, a Tadić je kazao da je to zbog rata u Ukrajini i otežanog putovanja članova.

“Poznato je da smo u Evropskoj Uniji zabranjeni zbog ovih dešavanja u Ukrajini, trpimo konstantno, probleme imamo kada prelazimo granične prelaze. Evo posljednjih nekoliko mjeseci je to počelo i kod nas u Bosni i Hercegovini. Evropska Unija i, nažalost, službe BiH nas proganjaju“, rekao je Tadić.

On je dodao da će tražiti i od novog ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića ali i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “da se prestane s progonom članova”.

Tadić je potvrdio da je predsjedniku Noćnih vukova Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg i dalje zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

“Nemamo mehanizam da otklonimo probleme. Na graničnim prelazima čekamo dok se oni ne smiluju da nas puste. Oni nas prate, znaju sve o nama, znaju ko smo, šta smo“, kazao je Tadić.

Rekao je i da Noćni vukovi svake godine iskoriste priliku da polože vijence na spomenik 12 banjalučkih beba i spomenik ruskom caru Nikolaju. I ovogodišnju vožnju, kao i prethodne, završiće na mjestu gdje se obilježava Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske. Prošle godine je to bilo u Gomionici kod manastira u blizini Banjauke, a ove godine na Ozrenu.

Noćni vukovi se smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj uticaj. Prošle godine su učestvovali na skupu u Banjaluci koji je, kao vid podrške Rusiji u ratu s Ukrajinom, organizovalo udruženje “Srpsko-ruski most“.

Ove godine, 9. maja u Banjaluci su, uz prisustvo ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i najviših zvaničnika Republike Srpske, prisustvovali obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Pojedini članovi kluba su u Banjaluci nosili majice sa oznakom “Z”, čime se izražava podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Vođa organizacije u Rusiji, Zaldostanov, u javnosti je predstavljen kao jedan od bliskih prijatelja predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a od 2014. godine se nalazi i na crnoj listi SAD-a zbog dešavanja u Ukrajini. Grupa je na listu sankcija EU dodana u julu 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu.

Vladimir Kovačević