Vijest

Izručen i pritvoren osumnjičeni za zločine na području Bosanske Krupe

26. Juna 2023.14:08
Austrijske vlasti izručile su Bosni i Hercegovini Nedžada Ćehića koji se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Zbog opasnosti od bjekstva, Državni sud mu je odredio jednomjesečni pritvor.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Ćehić je bio nedostupan pravosuđu BiH, nakon čega se s partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

On se u okviru predmeta “Senad Bužimkić i ostali“ nalazi pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine, koja se odnosi na ubojstvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a, koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine.

U ovom predmetu se pored Bužimkića, za ubistvo vojnika VRS-a terete Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić i Suad Nesimović. Bužimkić se tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije poduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni. Fajić je optužen u svojstvu zamjenika komandira voda Vojne policije 511. slavne brigade, a ostali u svojstvu pripadnika te jedinice.

U optužnici se navodi da su, nakon zarobljavanja pripadnika VRS-a na lokalitetima u općini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijeni, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja a dio hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti.

Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine, naveli su iz Tužilaštva.

Suđenje Bužimkiću i ostalima je počelo 15. maja 2023. godine.

Irvin Pekmez