Vijesti


Zatražena odgovornost sutkinje iz Bihaća zbog kašnjenja u radu na predmetima 7. Jula 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je, na ročištu koje je održano bez prisustva tužene Esme Dedić, sutkinje Općinskog suda u Bihaću, izricanje disciplinske mjere zbog neopravdanog kašnjenja u radu na predmetima.
Završena škola usmene historije u Srebrenici 6. Jula 2023. Vijest Posljednjeg dana ljetne škole usmene historije Memorijalnog centra Srebrenica i Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavljena je nova metodologija kao dokument kojim će se sačuvati kultura, tradicija, historija i prošlost jednog naroda, te obilježiti borba protiv različitih ideologija.
Zora Dujmović oslobođena krivice za zloupotrebu položaja 6. Jula 2023. Suđenje Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom presudom oslobodio krivice Zoru Dujmović, bivšu federalnu ministricu kulture i sporta, da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine.
Mutap i ostali: Presuda 21. jula za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 6. Jula 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je, nakon okončanja iznošenja završnih riječi na ponovljenom suđenju, zakazalo za 21. juli izricanje presude optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine.
Smjernice za učinkovitije procesuiranje predmeta trgovine ljudima 6. Jula 2023. Vijest Zaključci i smjernice za učinkovitije procesuiranje predmeta trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini usvojeni su u nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) održane danas u Sarajevu.
Ristaniću potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Brčkom 6. Jula 2023. Vijest Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Đorđe Ristanić, nekadašanji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, oslobođen optužbi za zločine počinjene u ovom gradu 1992. godine.
Raković i Čakić: Kao predsjednik komisije “dobio” određeni broj ljudi 6. Jula 2023. Suđenje Na suđenju za primanje i davanje mita za zaposlenje u Graničnoj policiji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je snimak tajnog praćenja i snimanja jednog od susreta.
Blekić i ostali: Zbog sumnji vršio provjere kredita za izgradnju objekata na Marijin-Dvoru 5. Jula 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva ispričao je da je banka u kojoj je radio 2008. godine bila komisionar kredita od 18 miliona maraka za tri kompanije, što mu je bilo sumnjivo, zbog čega je vršio detaljne provjere.
Mihajlović: U jednom predmetu nedostajalo 5.000 maraka 5. Jula 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričao je detalje koji su bili obuhvaćeni istragom zbog novca koji je nestao iz kase deponovanih predmeta.
Mutap i ostali: Tužilaštvo traži najstrožije sankcije za optužene 5. Jula 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon ponovljenog suđenja, u završnoj riječi zatražilo izricanje osuđujuće presude za petero optuženih koji se terete za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži i da im se izreknu najstrožije sankcije, dok je Odbrana Josipa Barića zatražila oslobađajuću presudu.