Vijesti


Novinarka tvrdi da građani u Moskvi, gdje je povećana retorika nasilja, ne znaju šta je Buča 14. Jula 2023. Vijest Ruska invazija na Ukrajinu, kažu novinari koji su devedesetih izvještavali iz Sarajeva, po mnogo čemu je rat drugačiji od proteklog u BiH – što zbog dužine fronta, tako i zbog spoznaje da se istovremeno vrši dokumentovanje zločina i vjeruje u pravdu.
Nefail Čehić osuđen zbog prijetnji novinarima BIRN-a BiH 14. Jula 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu osudio je Nefaila Čehića na uslovnu kaznu zbog prijetnji novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.
Aktivista “Pravde za Davida“ tuži Republiku Srpsku zbog diskriminacije 14. Jula 2023. Vijest Aktivista grupe “Pravda za Davida“, Ozren Perduv, podnio je tužbu protiv Republike Srpske, uz obrazloženje da je bio diskriminisan duži vremenski period.
Jelečević: Odluka o dodjeli sredstava donesena na temelju budžeta Vlade FBiH 14. Jula 2023. Suđenje U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci Odbrane su pričali o načinu na koji su u Ministarstvu donošene odluke.
Hoće li tužilaštva donijeti odluku na novo uznemiravanje povratnika u Srebrenici? 13. Jula 2023. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini naložilo je policiji dostavljanje izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama nakon što je prijavljeno uznemiravanje zbog glasne muzike i koncerta ispred srebreničke pravoslavne crkve, održanog poslije dženaze i ukopa 30 žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica.
Poražavajući rezultati transparentnosti pravosudnih institucija 13. Jula 2023. Vijest Podaci indeksa transparentnosti koji su razvili Transparency International i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazuju da je veliki broj sudova i tužilaštava prekršio zakonski rok da odgovore po zahtjevu na slobodan pristup informacijama, što pokazuje da institucije koje su zadužene za vladavinu prava krše propisane rokove.
Šojić: Služba nije trpjela zbog posjeta porodici u Beogradu 12. Jula 2023. Suđenje U nastavku suđenja Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci Odbrane ispričali su da Služba nema pravilnik o radu, niti direktori i njegovi zamjenici imaju ugovore o radu.
Žarić i ostali: Saznanja o prekoračenju roka za završetak radova 12. Jula 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe položaja kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da se sjeća da je izvršeno produženje roka završetka radova tokom izgradnje trafostanice u Šipovu i misli da nije vršena naplata ugovorne kazne.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH Zukić i ostali: Ponovo se odlučuje o privremeno oduzetim predmetima 12. Jula 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu donio je procesno rješenje i vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje prijedlog za vraćanje privremeno oduzetih predmeta u postupku protiv Amira Zukića i ostalih, koji su nepravomoćno osuđeni na 15 i po godina zatvora za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima.
U četvrtak predstavljanje indeksa transparentnosti pravosuđa Transparency Internationala i BIRN-a BiH 12. Jula 2023. Vijest Baza podataka o pojedinačnoj transparentnosti sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini bit će predstavljena u četvrtak, 13. jula, tokom konferencije Transparency Internationala u BiH i BIRN-a BiH o stanju u pravosuđu i izmjenama Zakona o VSTV-u.