Vijest

Narodna skupština, uprkos kritikama, kriminalizovala klevetu u Republici Srpskoj

20. Jula 2023.17:36
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su većinom glasova usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje kleveta, a za koje je glasalo 47 poslanika vladajuće koalicije, dok razočarani novinari najavljuju da neće odustati od borbe i da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona.
Narodna skupština Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Narodna skupština je dovoljnom većinom glasova glasala za izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima kleveta u ovom entitetu postaje krivično djelo.

Uzalud su mjesecima, na štetne posljedice koje će po demokratiju i slobodu govora u Republici Srpskoj izazvati kriminalizacija klevete, upozoravali iz novinarske zajednice, stručne javnosti i međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije i OEBS.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka je, nakon glasanja u Skupštini, rekao da je kriminalizacija klevete veliki udarac za demokratiju, te najavio nastavak borbe i da će novinari tražiti ocjenu ustavnosti novog zakona.

“Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku i za Narodnu skupštinu koja je izglasala ovako sraman zakon, i pored protivljenja i novinara, te domaćih i stranih organizacija. Usprotivili su se svim standardima i ljudskim pravima. Jasno je da im je bio važniji twit predsjednika Republike nego svi argumenti koje smo im predstavljali posljednjih sedam mjeseci“, rekao je Vukelić.

On tvrdi da je očigledno da vlast želi spriječiti novinare u Republici Srpskoj da pišu o onim stvarima o kojima vlast ne želi da se piše.

Elvir Padalović, novinar i urednik portala Buka, kaže da je do posljednjeg dana trajala nada da će Vlada povući kriminalizaciju klevete sa dnevnog reda. Smatra da je današnjim izmjenama Zakona napravljen velik udar na objektivno i istraživačko novinarstvo u Republici Srpskoj.

“Bojim se da će posljedice biti velike, ali nadam se da neće doći do najgoreg scenarija i da će ovdje hapsiti novinare i svakog građanina koji kaže nešto što se neće svidjeti vlastima“, kaže Padalović.

Novinar Goran Dakić smatra da za novinarstvo u Republici Srpskoj dolaze teški dani.

“Možemo očekivati jednu vrstu progona i otvorenog lova na medije i novinare, pogotovo na one medije i novinare koji pišu i objavljuju vijesti koje ne odgovaraju vlastima“, kaže Dakić.

Vlast u Republici Srpskoj, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, tvrdi da se u kriminalizaciju klevete ide zbog potrebe “sređivanja javnog prostora“ i da nije cilj progon medija i novinara koji objavljuju istinu.

“Oni novinari koji objavljuju istinu nemaju razloga da se boje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika“, rekao je prije glasanja poslanik Socijalističke partije Republike Srpske, Srđan Todorović.

Predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, rekao je da ne smatra da je zakon idealan.

“Vrijeđanja koja čujemo i proteklih nekoliko dana nas motivišu da glasamo za ovaj zakon, ne smatrajući ga idealnim, ali bolje i ikakav zakon nego anarhija“, rekao je Stevandić.

Komunikolog Mladen Bubonjić vjeruje da Republika Srpska nakon današnje sjednice Narodne skupštine “krupnim koracima gazi ka jednoumlju”.

“Rijetke su zemlje koje vraćaju prevaziđene zakonske norme, bez obzira što se vladajući pozivaju na činjenicu da je u većini EU zemalja kleveta i dalje kriminalizovana, što je istina, ali apsolutno niko nije dekriminalizovao klevetu pa je opet kriminalizovao. To je pravni i istorijski presedan. Ovim se Republika Srpska pridružuje plejadi pseudodemokratskih i autokratskih režima kao što su Bjelorusija i Rusija“, kaže Bubonjić za Detektor.

Bubonjić smatra da će kriminalizacija klevete uticati na medije i novinare i da će se oni sve više povlačiti pred istinom, bježeći u autocenzuru, a sve zbog straha od odmazde vladajućih. Ni obični građani neće biti imuni na osjećaj straha od represije vlasti, vjerije Bubonjić.

“Sve u svemu, potez koji Republiku Srpsku vraća u eru boljševizma, ili bar ponovo stvara uslove za razvijanje osjećaja straha od režima“, rekao je Bubonjić.

Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija je na Twitter profilu izrazio žaljenje zbog ponovnog kriminaliziranja klevete, navodeći da ovaj potez prijeti slobodi izražavanja i da prostor za to, koji bi trebao biti veći, sužava.

Vladimir Kovačević