Suđenje

Mutap i ostali: Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu pet i po godina zatvora

21. Jula 2023.12:11
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu. Ostali su oslobođeni optužbi.
Alisa Ramić (Mutap). Foto: BIRN BiH

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva video snimka.

“Iako se naknadno pokazalo da navedeni snimci nisu pomogli u rasvjetljavanju krivičnog djela, bili su bitni u početnoj fazi, bar da isključe određena lica”, obrazložio je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić.

Prema njegovim riječima, radnje Dupovca su uticale da istraga traje nerealno dugo.

Alisa Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je Gluhajić.

Naveo je da se optužena, da je imala amneziju, ne bi mogla sjetiti podataka koje je dala nakon počinjenja krivičnog djela.

Sudija je obrazložio da se davanje lažnog iskaza može počiniti i prešućivanjem činjenica, čime se ometa interes države u rasvjetljavanju krivičnih djela. Dodao je da je Vijeće posebno razmotrilo medicinske nalaze i zaključke vještaka, po kojima Ramić nije imala potres mozga, kao i da je bila svjesna i orijentisana, te je odbacilo tezu Odbrane da je imala određeni gubitak pamćenja.

Svih petoro optuženih oslobođeni su optužbi za organizovani kriminal, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela i protivzakonito posredovanje. Zijad Mutap, prema stavu Vijeća, nije bio na čelu organizovane kriminalne grupe i, iako je ostvario određeni kontakt sa Dupovcem, nije osoba koja bi svojim položajem mogla ostvariti uticaj.

“Tužilaštvo ove tvrdnje temelji na dnevniku Zijada Mutapa, u kojem nema ništa inkriminirajuće”, rekao je Gluhajić, dodajući da nije realno da je Mutap mogao odmah spontano organizovati kriminalnu grupu.

Prema ocjeni Vijeća, za optužbe o prikrivanju stvarnog načina na koji je stradao Memić i počinilaca nisu navedene sve potrebe činjenice, niti su o tome izvedeni dokazi.

Dupovac je oslobođen optužbe koja se odnosila na bacanje dokaza prikupljenih u plavoj koverti jer, kako je Vijeće ustanovilo, oni su bili izuzeti dan nakon uviđaja.

Policajac Josip Barić je oslobođen optužbi u vezi sa službenim zabilješkama i izuzimanjem odjeće Alise Ramić. Gluhajić je napomenuo da je krv, pronađena na licu mjesta, pripadala povrijeđenim Memiću i Alisi Ramić, i nije bilo tragova treće osobe.

Vijeće je konstatovalo da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze da je Muamer Ožegović lično izbrisao snimke nadzornih kamera u hotelu “Crystal”.

Od optuženih su u sudnici na izricanju presude bili Ožegović i njegov branilac, dok se ostalo četvoro i njihovi advokati nisu pojavili.

Apelaciono vijeće Suda BiH obnovilo je suđenje u ovom predmetu nakon što je ukinulo prvostepenu presudu kojom je svih petoro optuženih bilo oslobođeno. U odnosu na osuđujući dio presude, Dupovcu i Alisi Ramić dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću.

Marija Taušan