Vijesti


Potvrđena presuda za ubistvo Marka Radića, osuđenog za zločine u Mostaru 20. Jula 2023. Vijest Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije odbilo je kao neosnovane žalbe tužioca i Odbrane, te potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je Josip Cvitanović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet mjeseci zbog ubistva Marka Radića i nedozvoljenog držanja oružja, potvrđeno je za Detektor.
Mihajlović: Novac oduzet tokom racije u klubu nikada nije vraćen 19. Jula 2023. Suđenje U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavili su da novac koji je oduzet tokom pretresa noćnog kluba u Vitezu 2006. godine nije nikada vraćen.
Potvrđena optužnica za silovanje u Liplju kod Zvornika 19. Jula 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik Borislava Gligorevića zvanog Beba ili Bebo zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja tri žrtve u Liplju kod Zvornika u maju i junu 1992. godine.
Ustavni sud odbio zahtjev Safeta Velagića za odlaganje izvršenja kazne 19. Jula 2023. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za odlaganje izvršenja kazne do donošenja odluke o apelaciji Safeta Velagića, kojeg je Vrhovni sud Federacije osudio na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog 1993. na području Bugojna.
Ružica Jukić disciplinski sankcionisana smanjenjem plate na tri mjeseca 18. Jula 2023. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kaznila je Ružicu Jukić, sutkinju Opštinskog suda u Tuzli i bivšu potpredsjednicu VSTV-a, smanjenjem plate za deset posto na period od tri mjeseca, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, potvrđeno je za Detektor.
Na području Foče pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 18. Jula 2023. Vijest U blizini sela Izbišno u kanjonu rijeke Bistrice kod Foče pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva bošnjačke nacionalnosti nestala u oktobru 1992. godine, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Novinari pozvali poslanike da ne glasaju za kriminalizaciju klevete 18. Jula 2023. Vijest Novinari, aktivisti i građani još su jednim okupljanjem i protestnom šetnjom u Banjaluci pozvali poslanike vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ne glasaju za izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta.
Obilježena godišnjica strijeljanja šest Srebreničana u Trnovu 17. Jula 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i vjerskim programom obilježena je 28. godišnjica strijeljanja šest srebreničkih žrtava na lokalitetu Godinjske bare kod Trnova, mjestu koje još uvijek nema spomen-obilježje.
Naredne sedmice presuda Zijadu Mutapu i ostalima 14. Jula 2023. Vijest Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.
Sarajlije iz iskustva poručile građanima Buče da dokumentuju sva dešavanja 14. Jula 2023. Vijest Dokumentujte sva dešavanja i razaranja, radite na memorijalizaciji i obezbijedite umjetnicima prostor za rad, poručili su građanima Buče iz Sarajeva učesnici WARM Festivala koji su za vrijeme rata svoje poslove zamijenili odlaskom na linije.