Vijest

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Ilidže Senaida Memića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića i još pet uposlenika ove institucije. Optužnica ih, između ostalog, tereti za nezakonito izdavanje dozvola za gradnju hotela “Malak Group”, o čemu je Detektor ranije pisao.
Hapšenje Senaida Memića. Foto: BIRN BiH

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika općine Ilidža Senaida Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azru Mulaosmanović, stručne saradnike za poslove urbanizma te građevinsko općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Memić se tereti da je sa ostalim optuženima, uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta “Panamera“ prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu s planskim dokumentima, na zahtjev investitora, u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata. 

“Na taj način je optuženi Memić pribavio imovinsku korist investitoru ‘Panamera’ u iznosu od 9.944.000 KM, ali i nezakonitu korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim, navodi se u saopćenju.

Ovaj način ponašanja optuženi su primijenili i kod zahtjeva investitora “Malak Group“, dodaje se u saopćenju, a o čemu je Detektor ranije izvještavao.

Istovremeno, optuženi se terete da su vlasniku ugostiteljske radnje “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda. 

Postupajući tužioci su u optužnici predložili oduzimanje imovinske koristi od pravnog lica “Panamera“ i to iznos od 9.944.000 KM i od pravnog lica “Malak Group“ Sarajevo 14.097.472 KM. Određena je privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja dijela nekretnina u stambeno-poslovnom objektu “Panamera“ te kompletnog hotela “Malak Group“.

On je uhapšen 11. maja ove godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija