Vijest

Draškić i ostali: Sud BiH izrekao mjere zabrane osumnjičenima za zločine kod Ilijaša

10. Decembra 2021.15:09
Državni Sud odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Ranku Draškiću iz Rogatice i Savi Manojloviću iz Višegrada, osumnjičenim za zločin na području Ilijaša počinjen 1992. godine, te im odredio mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je mjere pritvora za Ranka Draškića i Savu Manojlovića zbog opasnosti od bjekstva. Tužitelj Adis Nuspahić kazao je da je kod Manojlovića zabilježeno više od 140 prelazaka granice sa Republikom Srbijom.

“Tužilaštvo smatra da se mjerama ne bi postigao cilj”, rekao je Nuspahić.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužiteljstva te osumnjičenima odredio mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, oduzimanje putnih isprava, a za Draškića i policijsku provjeru na adresi dva puta dnevno, dok će se Manojlović dva puta dnevno javljati u Policijsku stanicu Zvornik.

“Osumnjičeni će biti pušteni na slobodu kada Sudu ili drugom nadležnom organu predaju svoje putne isprave”, kazao je sudija Davorin Jukić.

Rade Golić, odvjetnik provoosumnjičenog, rekao je da je Draškić lošeg imovinskog stanja, da mu je mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini i da s njim živi njegova supruga te da ove stavke ne ukazuju na njegovu mogućnost bjekstva.

“Osumnjičeni Draškić je teškog zdravstvenog stanja, podmuklih godina, što zahtijeva njegovo daljnje liječenje”, kazao je Golić objašnjavajući da bi pritvor otežao liječenje prvoosumnjičenog.

Branilac drugoosumnjičenog rekao je da Manojlović, kao i ostali mještani pograničnih područja, često prelazi granicu s Republikom Srbijom zbog kupovine namirnica, kao i odlaska u apoteke. Odvjetnik Nikola Ćeklić naveo je da ne postoji osnovana sumnja za određivanje pritvora.

“Osumnjičeni Savo ima samo državljanstvo Bosne i Hercegovine”, kazao je Ćeklić te dodao da je Manojlović nezaposlen i lošeg imovinskog stanja.

Ranije je iz Tužiteljstva BiH priopćeno da su hapšenja izvršena zbog zločina protiv čovječnosti na području Lješeva u lipnju 1992. i da se istraga odnosi na odvođenja i ubojstva 22 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koje su strijeljane i ubijene, a među njima je bilo više članova obitelji Avdukić, Fazlić i Masnopita.

“Navedni osumnjičeni su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Lješevo (općina Ilijaš), odnosno za nezakonito odvođenje i ubojstva 22 civila, kao i progon više desetina osoba s navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići, koje je nasilno odvedeno u zatočenje u logore i objekte za zatočenje u mjestima Podlugovi i Ilijaš”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Zločin u Lješevu je evidentiran kao jedan od neprocesuiranih slučajeva u bazi Zaboravljene žrtve Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Teo Zorić