Suđenje

Predrag Lažetić: Optuženi nije napuštao jedinicu, tvrde svjedoci

10. Decembra 2021.16:05
Na suđenju Predragu Lažetiću za ratni zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane Dušan Govedarica rekao je da je tokom juna 1992. godine njih dvadesetak bilo stacionirano na Jovanovom brdu u mjestu Miholjače, te da je među njima bio i optuženi, koji nije napuštao jedinicu.


Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Dušan Govedarica je ispričao da su na Jovanovom brdu u mjestu Miholjače (opština Gacko) bila četiri minobacača, da je vladala stroga disciplina i da vojnici nisu mogli da napuštaju jedinicu. Optuženi Lažetić, prema tvrdnji svjedoka, nikada nije tražio dopuštanje da ide iz jedinice, jer “mu je kuća bila daleko”.

“Vojnici nisu imali duge kose i brade. Sve je moralo biti strogo po ‘pe-es-u’ – ošišan, obrijan, nema da viri košulja iz pantalona. Da je vojnik vojnik”, kazao je svjedok.

Prema Govedarici, vojnici su imali jugoslovensku uniformu i poluautomatske puške sa drvenim kundacima. Rekao je da niko nije dužio puškomitraljez i pištolj. Svjedok je pojasnio da je vojska dobila “šarene uniforme” tek kad je krenuo pohod na Goražde.

“Moja jedinica ih nije nikad obukla”, posvjedočio je on.

Na pitanje branioca Branka Karadeglića da li je poznavao braću Predraga Lažetića, svjedok je odgovorio da Zvonka jeste, a Branimira manje.

“Branimir je bio u ‘Bijelim orlovima’, gledao sam ga, ali nismo se upoznali. Oni su imali šarene maskirne uniforme i automatska oružja. Branimir je imao mitraljez ili puškomitraljez”, odgovorio je Govedarica.

Naveo je da su Branimir i optuženi Predrag Lažetić ličili, samo je Branimir “imao malo brade”.

“Kod ‘Bijelih orlova’ nije bila stroga disciplina kao kod nas”, dodao je svjedok.

Optužnica tereti Predraga Lažetića da je u junu 1992. godine u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane Gacko fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Drugi svjedok Odbrane, Pero Govedarica je rekao da je poznavao Lažetićevu braću Zvonka i Gigu. Kazao je da “Predrag i brat puno liče”, ali da je Gigo imao “malo bradice”.

“Gigo je bio u ‘Bijelim orlovima’. Imali su maskirne šarene uniforme”, rekao je svjedok.

Kazao je da optuženi Lažetić, kako se on sjeća, nikada nije tražio dozvolu da napusti jedinicu koja je bila stacionirana u selu Miholjače.

Svjedok je rekao da nikada nije čuo da je optuženi radio ružne stvari, ni prije, ni poslije rata, i da se začudio kada je čuo da se protiv njega vodi postupak.

Pred sudom je danas svjedočio i Slavko Ateljević, koji je kazao da poznaje optuženog Lažetića i da je “njegova kuća najčestitija kuća u gatačkoj opštini”.

Naveo je da je poznavao i Lažetićevog brata Branimira, da se sjeća da je bio u “Bijelim orlovima”, imao maskirnu uniformu i puškomitraljez te da je “imao malo bradice”.

Bojana Marković, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva (OJT) u Trebinju, nije imala unakrsnih pitanja budući da je prethodno tražila da ročište bude odgođeno, jer, kako je obrazložila, OJT nije imao tačan identitet svjedoka. Sudija Duško Popić je odbio prijedlog, napomenuvši da proces već dugo traje.

Nastavak suđenja pred Okružnim sudom u Trebinju je zakazan za 13. januar.

 

Nikolija Bjelica-Škrivan