Vijest

Enveru Buzi ponovno odgođeno izvršenje kazne zatvora do jula ove godine

Sud Bosne i Hercegovine ponovno je odobrio odgađanje izvršenja zatvorske kazne Enveru Buzi do 18. jula ove godine, zbog teškog akutnog oboljenja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Enver Buza. Foto: BIRN BiH

“Kao datum javljanja u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, određen je dan 18. jula 2022. godine”, stoji u odgovoru Suda BiH.

Kako se navodi u dopisu Suda, osuđenom Buzi odobreno je odgađanje izvršenja kazne zatvora za ukupni period od devet mjeseci, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija BiH, zbog teškog akutnog oboljenja.

Sud BiH donio je u junu 2021. drugostepenu presudu kojom je Enver Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Apelaciono vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatovalo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o dešavanjima u Uzdolu.

Prvostepenom presudom iz septembra 2019., Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Odbrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Prema podacima BIRN-a BiH, ovo je Buzino treće odlaganje izvršenja kazne zatvora.

Buza je od Državnog suda sredinom oktobra 2021. tražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Drugo odlaganje je bilo do 18. aprila ove godine.

Njemu je Ustavni sud BiH odbio zahtjev za privremeno odlaganje izvršenja zatvorske kazne dok se ne odluči o njegovoj apelaciji.

Kako je pojašnjeno iz Suda BiH, odgađanje izvršenja krivične sankcije može trajati ukupno 12 mjeseci.

Emina Dizdarević Tahmiščija