Vijesti


Godišnjica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u rijeci Buni 15. Juna 2022. Vijest Bacanjem ruža u rijeku Bunu, paljenjem svijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba porodice još uvijek tragaju.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu za zločin u Zaklopači 10. Juna 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je Apelacionom odjeljenju Državnog suda žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica optuženih oslobođena optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (općina Milići), s prijedlogom da se ova odluka ukine i zakaže pretres.
Beograd: Izložba fotografija stradanja ratnih zarobljenika u BiH 10. Juna 2022. Vijest Fotografije iz logora u kojima su tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95. zatvorenici zlostavljani i ubijani, američkog fotografa Rona Haviva, izložene su na izložbi u glavnom gradu Srbije.
Ustavni sud odbio apelaciju Bore Milojice 10. Juna 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Bore Milojice, osuđenog na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za zločine u Prijedoru, te donio odluku da ne postoji povreda prava na pravično suđenje i prava na žalbu u krivičnim stvarima.
Ukinut pritvor i određene mjere zabrane Samardžiji, optuženom za zločin u Bijeljini 6. Juna 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine, prihvatajući žalbu Odbrane, donio je rješenje o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Milenku Samardžiji, optuženom za učešće u odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Radomira Stojnića, optuženog za zločin kod Prijedora 6. Juna 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se krivični postupak za zločin protiv čovječnosti počinjen u prijedorskom selu Zecovi obustavlja u odnosu na Radomira Stojnića zvanog Grom zbog njegove smrti. Suđenje Stojniću i ostalima počelo je prije sedam godina, a on je drugi optuženi u odnosu na kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.
Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici 6. Juna 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zorana Neškovića, Pante Pantovića, Slaviše Đerića zvanog Đera, Nenada Ujića i Pere Despeta, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina počinjenih u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici tokom druge polovine 1995. godine.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Bosanskom Novom 3. Juna 2022. Vijest U ponedjeljak, 6. juna na Sudu Bosne i Hercegovine će biti održana statusna konferencija i početak glavnog pretresa za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog od maja 1992. do kraja marta 1993. godine.
Federacija proširuје beneficije za civilne žrtve rata 2. Juna 2022. Vijest Vlada Federacije utvrdila je Nacrt zakona koji će civilnim žrtvama rata obezbijediti šire beneficije.
Udruženja žrtava traže da se poništi registracija za izbore “Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj” 2. Juna 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida i “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da se poništi registracija za izbore u oktobru 2022. “Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj”, jer u svom nazivu sadrži ime presuđenog ratnog zločinca.