Vijest

Još uvijek se traga za 27 osoba nestalih u septembru 1995. godine u Vozući

10. Novembra 2020.15:33
Na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica, na području općine Zavidovići okončana je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve, za koje se pretpostavlja da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti s područja Vozuće koje su nestale 1995. godine. Sa šireg područja Ozrena prijavljen je nestanak preko 270 osoba, dok je identifikovano više od 160 osoba.

Ekshumacija iz Vozuće. Foto: Institut za nestale osobe BiH

Tokom ekshumacije pronađeni su dijelovi skeleta, odnosno fragmenti kostiju, i bez DNK analize trenutno je nemoguće precizirati koliko osoba je u pitanju, odnosno kome pripadaju pronađeni posmrtni ostaci, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i dodano da se vjerovatno radi o ostacima najmanje dvije osobe.

Prema informacijama INO-a, pretpostavlja se da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti s područja Vozuće koje su nestale 1995. godine.

Iz INO-a su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da je na području Zavidovića tokom 2006. godine pronađena masovna grobnica sa 21 nekompletnim tijelom, te da se još uvijek traga za 122 nestale osobe s područja Zavidovića.

“Kada su u pitanju osobe koje su nestale na širem području Ozrena, 1995. godine, što uključuje općine Banovići, Zavidovići i Maglaj, prema podacima kojima raspolaže INO BiH, prijavljen je nestanak 279 osoba. Od tog broja, do sada je pronađeno i identifikovano 166 osoba”, stoji u odgovoru INO-a.

Iz INO-a su kazali da je sa područja Vozuće (općina Zavidovići), prijavljen nestanak 100 osoba na ovom području, dok se još uvijek traga za 27 osoba nestalih 1995. godine.

Za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovaj predmet trenutno je u fazi izvođenja završnih riječi.

U martu 2017. godine, Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Dragan Glogovac osuđen na četiri godine zatvora zbog zločina počinjenog nad civilima 1992. na području Zavidovića. Glogovac je osuđen što je od juna do kraja augusta 1992., kao pripadnik Vojne policije VRS-a, s drugim vojnicima nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u Kamenici.

Selma Učanbarlić