Vijest

Od Srbije zatraženo da preuzme krivično gonjenje Višnje Aćimović, optužene za zločin u Vlasenici

9. Novembra 2020.11:03
Državni sud je srbijanskom Ministarstvu pravde uputio zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović, za kojom je raspisana Interpolova potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Višnja Aćimović. Foto: Interpol

Ministarstvu pravde Srbije, kako je pojašnjeno iz Suda Bosne i Hercegovine, upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović od strane nadležnog suda u Srbiji, imajući u vidu da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

“Do danas Sud nije dobio povratnu informaciju od nadležnog organa Republike Srbije”, kazali su u Državnom sudu.

Protiv Aćimović, koja ima državljanstvo Srbije, Sud BiH je potvrdio optužnicu početkom februara 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana potjernica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u čijoj neposrednoj blizini se nalazio logor “Sušica” (općina Vlasenica), svjesno i voljno učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

“Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kako je ranije navedeno u Tužilaštvu, tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

 

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English