Vijesti


Beograd: Zatražena osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika Armije BiH 11. Juna 2020. Suđenje Tužilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR) Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva.
BIRN BiH dobitnik European Press Prize 11. Juna 2020. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize.
Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, pretpostavlja se žrtava genocida 10. Juna 2020. Vijest Na području Kameničkog brda kod Bratunca, danas su u ekshumaciji pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, saopćeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine (INO).
Odbrana Ratka Mladića traži da se on izmjesti u bolnicu u Haagu 10. Juna 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.
Ristanić: Odbrana optuženog planira saslušanje oko 15 svjedoka 9. Juna 2020. Vijest Na statusnoj konferenciji odražnoj u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom, raspravljano je o daljnjem toku postupka, a Odbrana je najavila da planira saslušati oko 15 svjedoka.
Konačna presuda Ratku Mladiću odgođena za narednu godinu 8. Juna 2020. Vijest Zbog pandemije koronavirusa, završetak žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću i obnovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića sada se očekuju u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).
Otkriveni posmrtni ostaci na području Kneževa 5. Juna 2020. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopštila je da su u mjestu Duboka na području opštine Kneževo otkriveni posmrtni ostaci iz proteklog rata.
sudnica Naredne sedmice presuda za ubistvo 28 osoba u Donjem Vakufu 5. Juna 2020. Vijest U utorak, 9. juna, Sud Bosne i Hercegovine će izreći prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.
Dan bijelih traka: Za zločine u Prijedoru do sada izrečena jedna doživotna kazna i više od 600 godina zatvora 29. Maja 2020. Vijest Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 37 osoba na 617 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.
Ponovo odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću 28. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je do daljnjeg iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, uslijed mjera izrečenih zbog pandemije koronavirusa.