Vijesti


Karadžiću privremeno dopušteni videopozivi sa porodicom 28. Maja 2020. Vijest Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, privremeno su odobreni videopozivi iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) sa neposrednim članom porodice, a koje bi mogao uspostaviti ove ili naredne sedmice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Slavko Milovanović traži odštetu nakon oslobađajuće presude za zločin kod Srebrenice 27. Maja 2020. Vijest Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.
Sud BiH Selman Busnov traži 11.000 KM od države za pretrpljeni strah i duševnu bol 27. Maja 2020. Vijest Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu povećanje iznosa naknade nematerijalne štete sa 6.000 na 11.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane.
Odgođena statusna konferencija Ratku Mladiću 26. Maja 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.
Otvoren Memorijalni centar “Kapija” u Tuzli: “Čuvar svih dokaza o zločinu” 22. Maja 2020. Vijest Na otvaranju Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli prikazan je kratki dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o zločinu na Kapiji u kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71, a ranjeno oko 200 osoba.
Obilježavanje Dana bijelih traka ove godine s fokusom na izbor lokacije za spomenik ubijenoj djeci 21. Maja 2020. Vijest Dan bijelih traka bit će obilježen i ove godine 31. maja u Prijedoru, s fokusom na postizanje dogovora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, kažu organizatori.
Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom 20. Maja 2020. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) dao je rok od dva dana Odbrani bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se izjasni da li pristaje da se statusna konferencija održi 29. maja putem videolinka zbog mjera zaštite usljed pandemije koronavirusa.
Niske kazne za ratno seksualno nasilje tema edukacije sudija i tužilaca 20. Maja 2020. Vijest Blage i nedosljedne kazne jedan su od najvećih problema koji se ističu kod izricanja kazni počiniteljima ratnog seksualnog zlostavljanja, zbog čega je održana edukacija za sudije i tužioce u organizaciji TRIAL Internationala u BiH.
Mladićeva Odbrana najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije 13. Maja 2020. Vijest Odbrana Ratka Mladića ne može demantovati niti potvrditi da li će biti održana ročišta 16. i 17. juna u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) na kojim je predviđeno izlaganje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića krajem maja 11. Maja 2020. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videokonferencije, saopćeno je iz ove institucije.