Lice: Kreho Minka

Minka-1280x675.jpg

14. Marta 2024.
Hapšenje predsjednika nanijelo je štetu ugledu Državnog suda i izazvalo šok među sudijama i drugim uposlenim, posebno jer nisu sumnjali u postupanje Ranka Debevca niti da se nešto dešava, kaže sutkinja Minka Kreho u svom prvom intervjuu kao vršiteljica dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine. Kreho za Detektor govori o hapšenju Debevca, nepoštivanju koje Milorad Dodik iskazuje prema Sudu BiH, curenju informacija o presudi Fadilu Novaliću, otvaranju ove institucije prema javnosti, radu na predmetima ratnih zločina i donošenju zakona o sudovima.

vstv-e1623430226684.jpg

18. Januara 2022.
Nakon što su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) glasali protiv prijedloga sudija Državnog suda iz Odjela za ratne zločine u kome je zatraženo da ne budu ocjenjivani za prethodnu godinu, sutkinja Minka Kreho je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da su oni tražili usklađivanje norme s tužilačkom, a ne da ne budu ocjenjivani.


12. Maja 2015.
Bivši zatočenik bilećkih logora je ispričao u Sudu BiH šta je doživio tokom šestomjesečnog zatočeništva i kako su maltretirani zarobljeni Bošnjaci.