Članak

Begović nije nasilan

2. Septembra 2015.00:00
Prvi svjedoci Odbrane na suđenju za zločine počinjene u logoru Batković kod Bijeljine izjavili su da optuženi Gligor Begović nije nikada bio nasilan.

This post is also available in: English

Mirko Begović je kazao da je sa bratom Gligorom i roditeljima živio kod Goražda, gdje su imali komšije muslimane sa kojim su se družili. Prema njemu, optuženi Begović nije nikada bio nasilan.
Svjedok je rekao da su se čuli sa optuženim u aprilu, kada je došao u Bijeljinu. Prema njegovom iskazu, Gligor Begović je, kada su se u septembru 1992. vidjeli u Zvorniku, imao crnu dugu kosu.
Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u zatočeničkom centru Batković.
Radmila Begović je kazala da je od 1999. u braku sa Gligorom Begovićem i da imaju tri maloljetne kćerke. Ona je rekla je da ne radi i da žive od plate optuženog. Ustvrdila je da on nikada nije bio nasilan prema porodici.
“Ima u Rogatici i Bošnjaka povratnika. Jedan nam komšija dolazi na kafu. Sa svima smo u dobrim odnosima”, navela je supruga optuženog.
Sudsko vijeće je odlučilo da promijeni redoslijed izvođenja dokaza pošto je tužilac u ovom predmetu nedostupan i nije obavijestio Sud o planovima i nastavku.
“Ukoliko se postupajući tužilac ne javi do petka i ne kaže šta predlaže, Sud će odlučiti umjesto njega”, navela je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, pojasnivši da je riječ o saslušanju preostala dva svjedoka Tužilaštva, od kojih jedan nije psihofizički sposoban.
Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English