Članak

Zahtjevi porodica o zatvorenicima

2. Jula 2015.00:00
Odbrana Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, uložila je dokaze o zahtjevima građana u vezi sa zarobljenim osobama na području ove opštine.

This post is also available in: English

Odbrana je uložila tri dokumenta koja potvrđuju da su Ratno predsjedništvo opštine Hadžići i 9. brdska brigada Armije BiH (ABiH) obavijestili nadležne organe o situaciji sa zatvorenicima na području ove opštine.

“Ulažemo obavijest 1. korpusa 9. brdske brigade iz 26. juna 1994. kojom se Okružni vojni sud obaviještava da bi odvođenje zatvorenika izazvalo masovno nezadovoljstvo porodica Bošnjaka”, kazala je Edina Rešidović, braniteljica optuženog Đelilovića.

Odbrana Nezira Kazića prigovorila je ovom dokazu, rekavši da se u ovom dokumentu navodi da 9. brdska brigada nema sredstava za odvođenje zatvorenika.

Uložila je i pismo kojim je Ratno predsjedništvo opštine obavijestilo Predsjedništvo BiH o potrebi da državni organi “riješe problem zahtjeva građana, a u vezi sa zarobljenicima”.

Odbrana je uložila i Odluku Ratnog predsjedništva o imenovanju člana predsjedništva, te Odluku Skupštine opštine o imenovanju Nusreta Kalete na mjesto vršioca družnosti Sekretara skupštine opštine.

Ðelilović je, zajedno sa Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom optužen za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju, te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, dok su ostali bili pripadnici vojne i policijske vlasti, te upravnici u logorima. Kalember je bio stražar u “Silosu”.

Na ovom ročištu trebalo je biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Nusreta Kalete, ali je odgođeno zbog njegovog zdravstvenog stanja.

“Svjedok je došao, ali nije dobro, sad smo zvali hitnu pomoć”, kazala je na početku suđenja Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Svjedočeći pred Sudom BiH, 8. juna, Kaleta je rekao da su se porodice nestalih muslimana s područja Hadžića protivile razmjeni zarobljenih Srba, dok se ne sazna sudbina njihovih članova porodica.

Suđenje će se nastaviti 9. jula.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English