Članak

Bez pitanja za svjedoka

30. Septembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je primao prijetnje.

This post is also available in: English

Odbrana Željka Ilića nije imala pitanja za svjedoka Tužilaštva BiH Edina Bajramovića, koji je sa svjedočenjem počeo 17. juna ove godine, kada je kazao da ga je Miroslav Duka u drugoj polovini 1992. zlostavljao u Stanici javne bezbjednosti (SJB).
“Odbrana trećeoptuženog Ilića nema pitanja, jer ovaj svjedok nije spomenuo našeg branjenika”, rekao je Milorad Rašević, branilac optuženog Ilića.
Bajramović, koji je kazao da više ne živi na adresi na kojoj je prijavljen, na pitanje sutkinje Minke Kreho nije otkrio gdje trenutno boravi.
“Zbog prijetnji napadima ne bih otkrivao, zbog sebe i svog djeteta”, rekao je Bajramović.
Kreho je kazala da je Sud primio službene zabilješke o onome što je prijavljivao ovaj svjedok.
“Sud ima četiri-pet službenih zabilješki, šta ste vi radili, šta ste vi prijavljivali. (…) Šta ste vi radili optuženom Željku Iliću i njegovom sinu”, rekla je Kreho, koja nije objasnila o čemu se radi.
Za zločine počinjene u Bileći optuženi su Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić.
Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.
Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.
Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English