Članak

Zovko i ostali: Privođenje u akciji u Čeljevu

5. Oktobra 2016.14:49
Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je u ljeto 1993. godine bio u akciji u selu Čeljevo, nakon koje je privedena jedna ranjena osoba i odvedena u stanicu policije u Čapljini.

Rajko Grbovac, koji je radio u prometnoj policiji, kazao je da je u ljeto 1993. godine od “dežurnog u stanici” dobio zadatak da sa grupom kolega ide u Čeljevo (opština Čapljina), na desnu stranu Neretve. Kako je objasnio, bila je i druga grupa koja je poslana na lijevu obalu Neretve.

Svjedok je rekao da ne zna ko je vodio akciju u Čeljevu, niti ko je zapovjedao Vojnom policijom.

Prema njegovim riječima, u toku akcije neko je pozivao megafonom ljude da se predaju i iz grmlja je izašla jedna osoba i počela da bježi.

“Čuo se rafal, i on je pao. U jednom trenutku je ustao, predao nam se i mi smo vidjeli da je ranjen. Stavili smo ga u auto i odvezli u stanicu policije. Smjestili smo ga na stolicu u hodnik i predali dežurnom Ivici Rajiću, koji je od njega uzeo izjavu”, kazao je Grbovac.

Objasnio je da je nakon toga privedena osoba odvedena u Dom zdravlja na pregled, a da je on otišao kući jer mu je završila smjena. Svjedok je rekao da privedenog nije poznavao, a čuo je da ga zovu Major.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (opština Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Na današnje ročište pozvan je i Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, koji je na osnovu medicinske dokumentacije sačinio nalaz i mišljenje o psihičkom stanju svjedoka Berka Karačića.

“Ono što sam ja na osnovu dokumentacije mogao da utvrdim je da je ova osoba narušenog psihičkog zdravlja, te da se isključuje mogućnost učestvovanja u sudskom postupku”, kazao je vještak Ćemalović.

Objasnio je da je svjedok Karačić imao moždani udar 2015. godine i da mu se zdravstveno stanje dva mjeseca nakon toga pogoršalo.

Odbrane su naglasile da je vještačenje urađeno na osnovu medicinske dokumentacije, te da je zadnji nalaz iz oktobra 2015. godine.

“Smatramo da je neophodno da se ova osoba neposredno pregleda, posebno jer su posljednji nalazi stari godinu dana. To je veliki vremenski period u kojem se svašta može desiti. Ovo stanje može biti i gore i bolje”, kazala je Irena Pehar, braniteljica prvooptuženog Zovke.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, naredila je da se izvrši pregled Berka Karačića, nakon čega će se donijeti odluka hoće li on svjedočiti, ili ne.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar.

Dragana Erjavec