Članak

Svjedok niti se javlja niti dolazi

17. Juna 2015.00:00
Zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva, nije održan nastavak suđenja Gligoru Begoviću, optuženom za zločine počinjene u Bijeljini u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

“Svjedok niti se javlja niti dolazi. Od njega ni traga ni glasa, pa mislim da nema smisla ni otvarati ovo ročište”, kazala je na početku ročišta Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Nakon informacije da planirani svjedok Tužilaštva nije došao, te da tužilac za danas nije obezbjedio drugog svjedoka, predsjedavajuća Kreho je napomenula kako se ovakve stvari ponavljaju, “posebno mlađim kolegama u Tužilaštvu BiH”.

“Podignete optužnice, a ne pozovete svjedoka da vidite da li je živ. Prvo razgovarajte sa svjedocima, pa onda Sudu pošaljite spisak onih koje ćete pozvati da svjedoče”, kazala je Kreho.

Tužilac Miroslav Janjić je objasnio da se sa svjedokom dva puta čuo telefonom, na koji se u posljednje vrijeme više niko ne javlja.

“Izvinjavam se, ali ovo su svjedoci koje zovemo nakon 17 godina. Neki od njih su revoltirani, imaju danas svoje živote, mijenjaju mišljenja, a često nisu ni sposobni da pričaju o onome što su preživjeli”, objasnio je Janjić i dodao da od današnjeg svjedoka ipak neće odustati.

Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u zatočeničkom centru Batković.

U optužnici, koja se sastoji od 25 tačaka, navodi se, između ostalog, da su zatočenici bili izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem, zlostavljanjem i nehumanim životnim uslovima, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje.

Naredno ročište zakazano je za 1. juli.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English