Članak

Polomljen svaki zub

12. Maja 2015.00:00
Bivši zatočenik bilećkih logora je ispričao u Sudu BiH šta je doživio tokom šestomjesečnog zatočeništva i kako su maltretirani zarobljeni Bošnjaci.

This post is also available in: English

Svjedok Munib Čamo je kazao da je 11. juna 1992. godine u njegovu kuću upala grupa uniformisanih i naoružanih ljudi koji su ga pretukli, a potom odveli u stanicu milicije. Tog dana, prema njegovom iskazu, priveden je veliki broj bilećkih muslimana.

On je rekao da je najveće premlaćivanje doživio u Stanici policije na dan hapšenja. Pretukle su ga osobe kojima je, ustvrdio je svjedok, komandovao načelnik Vujović.

“Svaki zub su mi polomili. Zovnuli su jednog i sa ulice da me pretuče…”, kazao je Čamo.

Za zločine počinjene u Bileći, sudi se Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću. Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Dva dana nakon hapšenja, svjedok je sa grupom zatočenika prebačen u Đački dom, gdje je, kako je naveo, “bilo malo bolje”. Prisjetio se incidenta kada su u prostorije pune zatočenika ubačene dimne bombe.

Svjedok Čamo je kazao da je u septembru 1992. godine, nakon puštanja jedne grupe zatočenika iz Đačkog doma na slobodu, njih 19 prebačeno u “stari bilećki zatvor”.

Tamo su, kako je rekao, uslovi bili teški, a zatočenici zlostavljani.

“Uslovi su bili užasni, a poniženja velika. Spavali smo na betonu. Za sebe sam imao pedalj i tri prsta prostora. Uvečer su odvodili ljude. Uključivali ih na indukovanu struju… ”, ispričao je svjedok, dodavši kako su Ferhat i Šakir Avdić preminuli nakon premlaćivanja.

Svjedok Čamo je rekao da njega nisu dirali “jer im Duka nije dao”. Odgovarajući na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, on je kazao da je Duka bio glavni u zatvoru.

“Ja sam ostao u zatvoru sve do 17. novembra, kada je Duka došao u prostorije i rekao: ‘Ja sad raspuštam zatvor’”, prisjetio se svjedok.

Sutradan je on, kako je kazao, zajedno sa suprugom i uz pomoć Međunarodnog Crvenog križa (MCK) napustio Bileću i otišao u Plav u Crnoj Gori.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je ispričao da je pred početak rata bio na poziciji predsjednika Islamske zajednice u Bileći. Odgovarajući na pitanje Odbrane prvooptuženog, kazao je kako nije čuo da je Goran Vujović propagirao progon Bošnjaka.

Suđenje se nastavlja 26. maja.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English