Desnica na Balkanu – Istraživanja


Kako neonacistička organizacija “Krv i čast” kroz muziku širi ideologiju u Hrvatskoj 14. Novembra 2022. Istraživanje BIRN-a identifikuje trojicu pripadnika i otkriva kako iza zatvorenih profila i tajnih grupa na društvenim mrežama poklonici “Krvi i časti” u Hrvatskoj šire neonacističku ideju “bijele Evrope” i sarađuju sa ograncima u drugim zemljama.
Ratne igre: Ponavljanje jugoslovenskih ratnih sukoba kao zabava 21. Oktobra 2022. Scenariji bojnog polja iz ratova u bivšoj Jugoslaviji u 20. vijeku koriste se u raznim društvenim i videoigricama, ali dok neki od njih nude mogućnost igranja s historijom, drugi potpuno iskrivljuju činjenice.
Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu 26. Septembra 2022. Istraživanje BIRN-a otkriva dosad nepoznate uloge funkcionera stranke Ujedinjena Srpska u Prijedoru u osnivanju i finansiranju organizacije sa desničarskim stavovima koja želi ograničiti obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru, koja veliča ratne zločince i podržava rusku invaziju na Ukrajinu te dijeli adresu sa ovom vladajućom strankom.
Kako je turska ekstremistička organizacija “Sivi vukovi” gradila ogranak u BiH 27. Juna 2022. Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i zvanično da registruje, otkriva po prvi put istraživanje BIRN-a. Pod krinkom humanitarnih akcija, organizacija “Ülkü Ocaklari” (Sivi vukovi) djeluje kao produžena ruka turske politike u BiH s vlastitom ulogom u progonu “gulenista” iz BiH, a susrete su imali s funkcionerima najmanje dvije bosanskohercegovačke političke partije.
Kako je američki ultradesničar Robert Rundo tokom skrivanja gradio mrežu 13. Aprila 2022. Uprkos protjerivanju iz Srbije, američki ultradesničar Robert Rundo nastavio se povezivati i produbljivati uticaj na pokrete u ovoj zemlji koji sada imaju refleksije i na Bosnu i Hercegovinu – od inspiracije ideologijom i međunarodnog povezivanja do formiranja borilačkih klubova – otkriva novo istraživanje BIRN-a.
Iza rešetaka: Grčki krajnji desničar i dalje širi poruke 16. Marta 2022. Grčka neonacistička partija Zlatna zora slomljena je zatvaranjem njenih 18 visokih dužnosnika u oktobru 2020. Ali oni i dalje dopiru do ekstremno desničarskih sljedbenika iz zatvora zahvaljujući nečemu što, po kritičarima, miriše na povlašteni zatvorski tretman.
Francuska veza: „Humanitarna“ krajnja desnica koristi Kosovo kao opominjujuću priču 16. Februara 2022. Podaci o francuskoj krajnjoj desnici i grupama poput Solidarité Kosovo promovišu revizionističku verziju događaja na Kosovu da bi pogurali protivimigracijsku politiku, a to je postalo i dio francuskih predsjedničkih izbora.
Mreža parapolicijskih organizacija: Pravoslavni templari i veze sa SNS-om 9. Decembra 2021. Pravoslavni vitezovi templari, lica s potjernice, poslanici SNS-a i odbrana afere “Jovanjica” – BIRN otkriva paralelni svijet u civilnom sektoru bezbjednosti, mrežu “ekspertskih” policijskih organizacija povezanih s vladajućom strankom.
Krajnja desnica koristi antivakserske pokrete za regrutovanje i širenje mržnje 3. Decembra 2021. U Sarajevu je u protekla tri mjeseca najmanje dva puta organizirano dijeljenje letaka koji – šireći lažne narative o vakcinisanju i pandemiji – promoviraju platformu poznatu po širenju krajnje desničarskih i ponekada direktno neonacističkih ideja, otkriva Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Istovremeno, na protestima širom regiona protiv mjera povezanih s pandemijom pojavljuju se pojedinci i grupe sa krajnje desničarskim simbolima.
Mržnja, laži i patrole: Srbijanska antimigrantska brigada se igra vatrom 21. Septembra 2021. Oni vole patriotske skupove i patroliranje ulicama. Ne vole vakcine, migrante i „sistem“. I imaju podršku svakog desetog korisnika Fejsbuka u Srbiji.