Desnica na Balkanu – Istraživanja


Bajkerski klub sa neonacističkim obilježjima registrovao udruženje u Doboju 26. Septembra 2023. Moto klub MC Srbi iz Srbije, čiji članovi na prslucima nose mrtvačku lobanju kakvu su koristile nacističke snage i imaju istetovirane stilizovane kukaste krstove, formalno je registrovao udruženje u Doboju, otkriva Detektor.
Aktivnosti i veze Četničke omladine u Gacku 22. Septembra 2023. Podrška četničkim vođama koji su osuđeni za poticanje na mržnju, generalima koji su presuđeni za genocid i ratne zločine, kao i ruskoj invaziji na Ukrajinu, samo su neki od sadržaja koji Četnička omladina Gacko dijeli na svojim profilima, koje prati oko 6.000 ljudi. Ova grupa je pozivala na vožnju u koloni nakon koje je lokalna policija kaznila učesnika zbog uznemiravanja povratnika. Istraživanje Detektora otkriva detalje o ovoj neformalnoj grupi i zbog čega povratnici u Gacku strahuju od nje.
Kako prodavnice zarađuju na odjeći sa simbolima krajnje desnice u Srbiji i BiH 31. Jula 2023. Pod krinkom patriotizma, najmanje 19 internet prodavnica u Srbiji i Bosni i Hercegovini prodaje odjeću kojom veliča ratne zločince i ultradesničarsku ideologiju, otkriva istraživanje BIRN-a.
Grupa navijača promoviše nacistički simbol na tribinama u Bijeljini 27. Aprila 2023. Ove fudbalske sezone na tribinama u Bijeljini se pojavljuje simbol lobanje koji su koristile nacističke jedinice u Drugom svjetskom ratu i čije je isticanje zabranjeno na utakmicama UEFA-e. Na fotografijama s tribina lica navijača “Radnika” su zamagljena, ali istraživanje BIRN-a otkriva identitete članova sa istetoviranim nacističkim obilježjima.
Kako neonacistička organizacija “Krv i čast” kroz muziku širi ideologiju u Hrvatskoj 14. Novembra 2022. Istraživanje BIRN-a identifikuje trojicu pripadnika i otkriva kako iza zatvorenih profila i tajnih grupa na društvenim mrežama poklonici “Krvi i časti” u Hrvatskoj šire neonacističku ideju “bijele Evrope” i sarađuju sa ograncima u drugim zemljama.
Ratne igre: Ponavljanje jugoslovenskih ratnih sukoba kao zabava 21. Oktobra 2022. Scenariji bojnog polja iz ratova u bivšoj Jugoslaviji u 20. vijeku koriste se u raznim društvenim i videoigricama, ali dok neki od njih nude mogućnost igranja s historijom, drugi potpuno iskrivljuju činjenice.
Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu 26. Septembra 2022. Istraživanje BIRN-a otkriva dosad nepoznate uloge funkcionera stranke Ujedinjena Srpska u Prijedoru u osnivanju i finansiranju organizacije sa desničarskim stavovima koja želi ograničiti obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru, koja veliča ratne zločince i podržava rusku invaziju na Ukrajinu te dijeli adresu sa ovom vladajućom strankom.
Kako je turska ekstremistička organizacija “Sivi vukovi” gradila ogranak u BiH 27. Juna 2022. Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i zvanično da registruje, otkriva po prvi put istraživanje BIRN-a. Pod krinkom humanitarnih akcija, organizacija “Ülkü Ocaklari” (Sivi vukovi) djeluje kao produžena ruka turske politike u BiH s vlastitom ulogom u progonu “gulenista” iz BiH, a susrete su imali s funkcionerima najmanje dvije bosanskohercegovačke političke partije.
Kako je američki ultradesničar Robert Rundo tokom skrivanja gradio mrežu 13. Aprila 2022. Uprkos protjerivanju iz Srbije, američki ultradesničar Robert Rundo nastavio se povezivati i produbljivati uticaj na pokrete u ovoj zemlji koji sada imaju refleksije i na Bosnu i Hercegovinu – od inspiracije ideologijom i međunarodnog povezivanja do formiranja borilačkih klubova – otkriva novo istraživanje BIRN-a.
Iza rešetaka: Grčki krajnji desničar i dalje širi poruke 16. Marta 2022. Grčka neonacistička partija Zlatna zora slomljena je zatvaranjem njenih 18 visokih dužnosnika u oktobru 2020. Ali oni i dalje dopiru do ekstremno desničarskih sljedbenika iz zatvora zahvaljujući nečemu što, po kritičarima, miriše na povlašteni zatvorski tretman.