Desnica na Balkanu – Istraživanja


Kako je turska ekstremistička organizacija “Sivi vukovi” gradila ogranak u BiH 27. Juna 2022. Ekstremistička organizacija iz Turske koju neke zemlje žele proglasiti terorističkom, skoro deset godina stvara svoj ogranak u Bosni i Hercegovini, koji sada želi i zvanično da registruje, otkriva po prvi put istraživanje BIRN-a. Pod krinkom humanitarnih akcija, organizacija “Ülkü Ocaklari” (Sivi vukovi) djeluje kao produžena ruka turske politike u BiH s vlastitom ulogom u progonu “gulenista” iz BiH, a susrete su imali s funkcionerima najmanje dvije bosanskohercegovačke političke partije.
Kako je američki ultradesničar Robert Rundo tokom skrivanja gradio mrežu 13. Aprila 2022. Uprkos protjerivanju iz Srbije, američki ultradesničar Robert Rundo nastavio se povezivati i produbljivati uticaj na pokrete u ovoj zemlji koji sada imaju refleksije i na Bosnu i Hercegovinu – od inspiracije ideologijom i međunarodnog povezivanja do formiranja borilačkih klubova – otkriva novo istraživanje BIRN-a.
Iza rešetaka: Grčki krajnji desničar i dalje širi poruke 16. Marta 2022. Grčka neonacistička partija Zlatna zora slomljena je zatvaranjem njenih 18 visokih dužnosnika u oktobru 2020. Ali oni i dalje dopiru do ekstremno desničarskih sljedbenika iz zatvora zahvaljujući nečemu što, po kritičarima, miriše na povlašteni zatvorski tretman.
Francuska veza: „Humanitarna“ krajnja desnica koristi Kosovo kao opominjujuću priču 16. Februara 2022. Podaci o francuskoj krajnjoj desnici i grupama poput Solidarité Kosovo promovišu revizionističku verziju događaja na Kosovu da bi pogurali protivimigracijsku politiku, a to je postalo i dio francuskih predsjedničkih izbora.
Mreža parapolicijskih organizacija: Pravoslavni templari i veze sa SNS-om 9. Decembra 2021. Pravoslavni vitezovi templari, lica s potjernice, poslanici SNS-a i odbrana afere “Jovanjica” – BIRN otkriva paralelni svijet u civilnom sektoru bezbjednosti, mrežu “ekspertskih” policijskih organizacija povezanih s vladajućom strankom.
Krajnja desnica koristi antivakserske pokrete za regrutovanje i širenje mržnje 3. Decembra 2021. U Sarajevu je u protekla tri mjeseca najmanje dva puta organizirano dijeljenje letaka koji – šireći lažne narative o vakcinisanju i pandemiji – promoviraju platformu poznatu po širenju krajnje desničarskih i ponekada direktno neonacističkih ideja, otkriva Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Istovremeno, na protestima širom regiona protiv mjera povezanih s pandemijom pojavljuju se pojedinci i grupe sa krajnje desničarskim simbolima.
Mržnja, laži i patrole: Srbijanska antimigrantska brigada se igra vatrom 21. Septembra 2021. Oni vole patriotske skupove i patroliranje ulicama. Ne vole vakcine, migrante i „sistem“. I imaju podršku svakog desetog korisnika Fejsbuka u Srbiji.
BPNP: Unutar anonimnog bošnjačkog neonacističkog pokreta koji privlači maloljetnike 2. Juna 2021. Duže od deceniju Bosanski pokret nacionalnog ponosa (BPNP) na svojoj internet stranici uz bošnjački nacionalizam promovira i neonacističke ideje antisemitizma, homofobije i rasizma, ali je organizacija uspjela izbjeći odgovornost i od javnosti sačuvati identitet svojih članova. Istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) identifikovalo je najmanje deset članova čija su lica uglavnom zamagljena na fotografijama. Neki od njih u prvim razgovorima za medije otkrivaju kako je pokret organizovan, načine regrutovanja i planove registracije pokreta.
Proruska uniformisana grupa kod Brčkog pod okriljem humanitarne organizacije 5. Aprila 2021. Grupa muškaraca iz Lončara u blizini Brčkog, uniformno obučenih u crne duskerice s natpisom “Rusija”, duže od godinu dana se predstavlja kao humanitarna organizacija spremna pomoći svima. Ali kriminalna prošlost vođe, odavanje počasti optuženom za ratne zločine i interesovanje policije otkrivaju drugo lice ove skupine.
Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom 5. Februara 2021. Sudski dokumenti 16 ravnogorskih udruženja otkrivaju da se istaknutim članovima sudilo ili sudi za ratne zločine dok je jedan od rukovodilaca bio policajac uprkos tome što su sigurnosne agencije upozoravale da ravnogorski pokreti šire ekstremističke poruke. Dok su istražni organi provjeravali dokumente ravnogorskih organizacija, u Ugljeviku su budžetski novac usmjerili jednom od udruženja, pokazuje istraživanje BIRN-a BiH.