Desnica na Balkanu – TV Justice


Epizoda 144: Online zarada na mržnji cvjeta u BiH i Srbiji 9. Decembra 2022. Ovog mjeseca govorimo kako prodavnice u Bosni i Hercegovini i Srbiji zarađuju od širenja mržnje i neometano prodaju odjeću na kojoj se veličaju ratni zločinci i ultradesničarska ideologija.
Epizoda 126: Kukasti krst na osmrtnici, upozorenje desničarskog uticaja na mlade 4. Juna 2021. Prije nekoliko sedmica jedan maloljetnik je nacrtao nacistički kukasti krst na smrtovnici sarajevskog Jevreja. Iako je ovaj čin zatekao i iznenadio stanovnike glavnog grada, istraživanje BIRN-a Bosne i Hercegovine pokazuje da u Sarajevu i drugim gradovima Federacije duže od deceniju jedan pokret otvoreno i nesmetano promovira neonacističku ideologiju i antisemitizam.
Epizoda 124: Humanitarni rad kao sredstvo za promociju desničarskih grupa 9. Aprila 2021. U Bosni i Hercegovini, Srbiji i zemljama regiona veći je broj grupa čiji članovi su ranije osuđivani ili javno ističu desničarske stavove a koji se bave humanitarnim radom. Na svojim društvenim mrežama oni ističu kako pomažu najugroženijim stanovnicima. Ali njihova prošlost i nerijetko promicanje desničarskih simbola ili proruskih stavova odvaja ih od drugih humanitarnih organizacija. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je istražila na koji način ovakve grupe koriste humanitarni rad, zašto to rade i kakve bi to posljedice moglo ostaviti na lokalne zajednice i društva u kojima djeluju.
Epizoda 122: Duga nekažnjivost ekstremističkih poruka četničkih udruženja 5. Februara 2021. Ovog mjeseca govorimo o četničkim pokretima i okupljanjima na mjestima gdje su vršeni zločini tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Saznat ćete ko su vojvode optužene i osuđene za ratne zločine, te kako su četnički dobrovoljci odlazili na ratište u Ukrajinu.
Epizoda 119: Lica i simboli ultradesničarskih i neonacističkih grupa u BiH 6. Novembra 2020. Širom Evrope broj ultradesničarskih organizacija raste ali sve više zemalja u potpunosti zabranjuje njihovo djelovanje. U Bosni i Hercegovini, posebno Mostaru i Prijedoru, neonacistička obilježja se ističu neometano. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine istražila je kakav je utjecaj ovih grupa i kakve su njihove međunarodne veze.