Desnica na Balkanu – Analize


Kako su desničarske i proruske organizacije proslavile Dan Republike Srpske 10. Januara 2024. Brojne desničarske ili proruske grupe i organizacije iz Bosne i Hercegovine te Srbije i ove godine na različite načine slavile su i čestitale Dan Republike Srpske, koji je ranije proglašen neustavnim, veličajući presuđene ratne zločince, uz vatromet i poruku da će granice entiteta “braniti krvlju“.
Kako su dvije desničarske organizacije spriječile mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka u Prijedoru 1. Jula 2022. Dvije malobrojne ali glasne organizacije u Prijedoru koje njeguju desničarske konzervativne vrijednosti najzaslužnije su za sprečavanje mirne šetnje tokom obilježavanja posljednje godišnjice zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. BIRN BiH je analizirao stotine njihovih objava na društvenim mrežama u kojima negiraju zločine utvrđene u presudama.
Ultradesničarske grupe uporna cyber prijetnja Sjevernoj Makedoniji 6. Maja 2022. Od lokalnih nacionalista do “Moćne grčke vojske”, državne institucije Sjeverne Makedonije suočavaju se s nizom cyber prijetnji od ekstremne desnice.
Poticanje na etničku mržnju u Srbiji rijetko stigne do suda 18. Aprila 2022. Incidenti u kojima se potiče na mržnju prema različitim etničkim grupama nisu neuobičajeni u Srbiji. Ali, da li se oni kažnjavaju?
Ko je ko među desničarima na proruskim skupovima 9. Marta 2022. Među okupljenima na skupovima podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu održanim u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) identifikovala je ekstremističke i krajnje desničarske grupe i pojedince. Vijesti o njihovoj podršci brzo se šire na kanalima komunikacija ruskih desničara i oružanih formacija u Donbasu.
Dobrovoljci sa Balkana odlučuju o mobilizaciji u proruske snage 4. Marta 2022. Pozivi za ponovno regrutovanje dobrovoljaca u redove proruskih snaga iz Bosne i Hercegovine i Srbije objavljivani su prije ali i tokom prvih dana napada Rusije na Ukrajinu. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđuju da spremnost za ratovanje postoji uz napore da se zaštite identiteti novih regruta, dok neki vjeruju da će zvanična vojska “završiti posao” bez potrebe za dobrovoljcima.
Proruske grupe u BiH slave napad na Ukrajinu, ali ne tako glasno 3. Marta 2022. Nekoliko proruskih organizacija u Bosni i Hercegovini podržalo je Rusiju u napadu na Ukrajinu na svojim društvenim mrežama, ali nisu se sve koje je ranije mapirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) oglasile skoro sedmicu od početka invazije.
Društveni mediji kao utočište makedonske desnice 24. Februara 2022. Ignorisani od mnogih tradicionalnih medija, desničarske i krajnje desničarske grupe u Sjevernoj Makedoniji šire svoje prisustvo na društvenim mrežama. Ali mogu li to pretvoriti u glasove?
Sjeverna Makedonija i njeni balkanski susjedi ne mogu sami da se bore protiv terorizma 2. Februara 2022. Saradnja sa međunarodnim agencijama poput Evropola ima ključno značenje ukoliko Sjeverna Makedonija i ostale zemlje Zapadnog Balkana žele da pobijede u borbi protiv terorizma i ekstremizma.
Kako su desničarske navijačke grupe mobilisane za proslavu 9. januara 28. Januara 2022. Noć prije zvanične proslave neustavnog Dana Republike Srpske, brojne navijačke grupe organizovale su slavlja uz baklje i vatromete širom ovog entiteta. Obilježavanje praznika izgledalo je sinhronizovano, tolerisano od lokalnih vlasti i ispunjeno desničarskim simbolima.