Istraživanje

Iza rešetaka: Grčki krajnji desničar i dalje širi poruke

Ilustracija: Fanis Kollias.

Iza rešetaka: Grčki krajnji desničar i dalje širi poruke

Grčka neonacistička partija Zlatna zora slomljena je zatvaranjem njenih 18 visokih dužnosnika u oktobru 2020. Ali oni i dalje dopiru do ekstremno desničarskih sljedbenika iz zatvora zahvaljujući nečemu što, po kritičarima, miriše na povlašteni zatvorski tretman.

This post is also available in: English

Kasidiaris daje pristanak, te se upušta u nešto što je u stvari 17-minutni monolog tokom koga advokatica pravi samo tri kratke primjedbe.

Snimak je 24. oktobra prošle godine postavljen na privatni YouTube kanal 41-godišnjeg Kasidiarisa, dajući njegovim pretplatnicima, kojih ima više od 100.000, još jednu priliku da čuju misli tog bivšeg lidera neonacističke partije Zlatna zora, a koji sada služi kaznu od 13 i po godina zatvora zbog vođenja kriminalne organizacije.

Trenutak prije nego što se video prebacuje na reklamu Kasidiarisove posljednje knjige, advokatica kaže: “Želim istaknuti, odbacujući glasine o tome da ne učestvujete na predstojećim izborima, da su i vaše učešće i uspjeh izvjesni.”

I tu se završava zadnja politička partijska izjava objavljena iza rešetaka u ime Kasidiarisove Nacionalne partije Hellenes, a za tu izjavu kritičari kažu da ismijava zatvorsku zabranu javnog komuniciranja.

To je samo posljednji u nizu znakova očigledno povlaštenog zatvorskog tretmana koji uživaju bivši lideri Zlatne zore.


Ilustracija: Fanis Kollias.

Širenje vijesti iza rešetaka

Iako partija koja je nekoć bila snaga na koju treba računati u Parlamentu i na ulicama, uticaj Zlatne zore je oslabio otkad je 18 visokih dužnosnika, uključujući i dugogodišnjeg vođu Nikosa Michaloliakosa, osuđeno u oktobru 2020. za vođenje kriminalne organizacije. Na desetine članova je osuđeno za učešće u toj organizaciji.

Veliki broj tih dužnosnika, poput Kasidiarisa, odlučili su osnovati vlastite političke ogranke. Ali, oni se moraju osloniti na komunikaciju izvan svojih zatvorskih ćelija ukoliko žele ostati relevantni i, što je slučaj sa Kasidiarisom, polagati pravo kao neosporni vođa grčke krajnje desnice uoči sljedećih parlamentarnih izbora 2023. godine.

U oktobru 2021. izvještaj grčke medijske neprofitne organizacije Solomon detaljno opisuje taktiku koju Kasidiaris koristi da zaobiđe zabranu javnog komuniciranja i način na koji on i drugi bivši pripadnici Zlatne zore kontroliraju raspodjelu zatvorskih “radnih smjena” kao način smanjenja vremena koje na kraju provode iza rešetaka.

Snimak koji je postavljen 24. oktobra od tada je skupio više od 101.000 pregleda. Ali on nipošto nije bio prvi.

Kasidiaris je svoju prvu zatvorsku poruku postavio godinu ranije, samo četiri dana nakon što su on i njegove optužene kolege poslane u zatvor Domokos u centralnoj Grčkoj nakon osuđujuće presude.

Od 124 videa objavljena na njegovom YouTube kanalu od osnivanja u junu 2012. godine, 52 su se tu pojavila nakon odlaska u zatvor.

Spomenuta 52 video snimka su prikupila ukupno preko 6,82 miliona pregleda, što predstavlja oko 131.000 za svaki snimak. Prema alatu za analizu društvenih medija, Social Blade, od Kasidiarisovog zatvaranja, njegov je YouTube kanal prikupio više od 36.100 novih pretplatnika, odnosno oko trećine od trenutnog ukupnog broja.

Skoro godinu dana nakon tih zatvorskih poruka, tačnije 7. oktobra 2021. godine, vlasti su nametnule zabranu Kasidiarisu da komunicira sa ljudima izvan zatvora, sa izuzetkom njegove najuže porodice i advokata. Postalo je očigledno da je Kasidiaris u posjedu mobilnog telefona, koji je inače zabranjen, i da razgovara sa saradnicima koji unose njegove komentare.

Tokom dvije i po sedmice Kasidiaris se nije oglašavao. Potom se pojavio snimak od 24. oktobra, nakon čega je uslijedilo još barem sedam.

Sada, svaki snimak počinje sa tvrdnjama stranačkog advokata da je razgovor rezultat njegovih ili njenih pravnih dužnosti i da se tiče isključivo pitanja povezanih sa Kasidiarisovim slučajem. Konverzacija ipak nekako uspije skrenuti na teme kao što su način na koji vlada postupa sa pandemijom COVID-a 19 i njena politika o migrantima i izbjeglicama.

Zabranu je nametnula Sophia Nikolaou, koja je u to vrijeme bila generalna sekretarka za politiku borbe protiv kriminala, te kao takva odgovorna za upravljanje zatvorskim ustanovama u Grčkoj.

Nikolaou navodi da je poduzela te aktivnosti kako bi blokirala Kasidiarisovo “propovijedanje mržnje”, kako su ga mediji opisivali, nakon što je održao govor na daljinu preko interneta na partijskom događaju.

Nikolaou je tu poziciju napustila u januaru 2022. BIRN je pokušao stupiti u kontakt sa njenim nasljednikom Constantinosom Papathanasiouom da dobije komentar na Kasidiarisovu neprekinutu javnu komunikaciju, ali nismo dobili odgovor.


Ilustracija: Fanis Kollias.

Nametanje kontrole i nova taktika Kasidiarisa

Kasidiaris nije jedini bivši dužnosnik Zlatne zore koji izgleda zaobilazi zatvorska pravila putem nekažnjivosti.

Kao i Kasidiaris, bivši član parlamenta ispred Zlatne zore Ioannis Lagos, a koji je sada član Evropskog parlamenta i osnivač Nacionalne partije narodne svjesnosti (ELASYN), osuđen je na 13 i po godina zatvora.

I on svoju poruku šalje putem internetske stranice svoje partije i YouTube kanala, iako ima mnogo manje pretplatnika nego Kasidiaris.

Lagos je 10. decembra prošle godine podijelio novosti putem snimljene poruke objavljene na YouTubeu, navodeći da mu je zabranjen zatvorski rad na godinu dana nakon što se usprotivio inspekciji ćelija.

Prema načinu vođenja zatvora u Grčkoj, zatvorenici mogu obavljati neplaćeni posao u funkcioniranju ustanove u kojoj borave, pri čemu se svaki radni dan uračunava u smanjenje stvarne kazne.

Vijeća za zatvorski rad raspoređuju radna mjesta koja, za svaki mjesec rada, mogu dovesti do smanjenja zatvorske kazne za 23, 30 ili 45 dana. Ova zadnja radna mjesta koja donose smanjenja od 45 dana su i najrjeđa.

Da li je nova taktika Kasidiarisa u skladu sa odlukom protiv njega?

Prema nekoliko medijskih izvještaja, prije incidenta u vezi sa inspekcijom ćelija, Lagos je bio zadužen za zatvorsku biblioteku, što se, prema izvorima upoznatim sa unutrašnjim funkcioniranjem zatvora Domokos, nalazi među najboljim radnim mjestima. Za svaki mjesec rada Lagos bi dobio umanjenje kazne za 45 dana.

Isti izvori, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog straha za vlastitu sigurnost, kažu da zatvorenici iz Zlatne zore trenutno kontroliraju radne smjene u Domokosu. Zatvor u kome postoje kapaciteti za 600 zatvorenika, a u kome boravi njih 650, pretrpan je i nema dovoljno radnih smjena za svakoga.

Prema medijskim izvještajima, lider Zlatne zore Michaloliakos radio je kao bibliotekar, a Kasidiaris kao njegovatelj.

Odbacujući prigovore tužitelja 10. januara ove godine, Apelacioni sud Grčke je naredio puštanje bivšeg člana parlamenta iz Zlatne zore Nikosa Michosa, koji je bio na odsluženju šestogodišnje kazne, do donošenja drugostepene presude u tom predmetu.

Michosa su svjedoci na suđenju Zlatnoj zori opisali kao “mesara” koji je obučavao članove partije o korištenju noža kao oružja. On je identificiran kao “glavni počinitelj” brutalnog napada na antifašističke aktiviste na ostrvu Paros 2013. godine, te je osuđen za učešće u još jednom napadu Zlatne zore koji je izvršen iste godine u Atini.

Tražeći njegovo puštanje, Michosovi advokati su navodili njegov invaliditet, ali, prema odluci Suda, prevagnule su radne smjene koje je nakupio radeći kao zatvorski berberin.

Ovo istraživanje je provedeno za “Simeio / Signal. Istraživanje i suprotstavljanje krajnjoj desnici”, gdje se može pronaći proširena verzija na Grčkom. Istraživanje je sponzorirao Grčki ured Fondacije Rosa Luxemburg.

Iliana Papangeli


This post is also available in: English