Desnica na Balkanu – Vijesti


Desničarski ekstremizam uvršten u Nacrt strategije za borbu protiv terorizma 26. Maja 2022. Desničarske organizacije označene su kao sigurnosni izazov u Nacrtu državne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.
Vođa proruske grupe u Brčkom zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM 24. Maja 2022. Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Žalbena sjednica na oslobađajuću presudu “ravnogorcima” zakazana za 18. maj 27. Aprila 2022. Sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine po presudi kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazana je za 18. maj, potvrđeno je iz Državnog suda.
Crnogorska policija štiti aktivistu od prijetnji ruskog nacionaliste 31. Marta 2022. Crnogorska policija je u četvrtak obećala da će osigurati bezbjednost aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića, nakon što mu je ruski nacionalistički ekstremista Vladislav Pozdnyakov uputio prijetnje putem interneta, tvrdeći da će “platiti za svoje laži”.
Crna Gora pozvana da istraži boravak vođe ruske mrzilačke grupe 17. Marta 2022. Crnogorski aktivista poziva vlasti da istraže tvrdnje da osnivač ultranacionalističke online grupe “Muška država”, kojoj je Rusija zabranila rad, trenutno živi u Crnoj Gori.
Beograd negira da se “militanti” iz Srbije bore za Rusiju u Ukrajini 14. Marta 2022. Tvrdnja ukrajinske vojske da se u Srbiji regrutuju “militanti” radi dopunjavanja ruskih okupacionih snaga u Ukrajini izazvala je ljutit odgovor Ministarstva odbrane Srbije.
Ravnogorci u Višegradu odali počast Draži Mihailoviću bez postrojavanja u centru grada 13. Marta 2022. Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije i njihovi simpatizeri obilježili su u „Draževini“ stradanje Dragoljuba Draže Mihailovića i njegovih sljedbenika bez uniformi i postrojavanja u centru Višegrada uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i mirovnih snaga EUFOR-a.
Skup podrške u Banjaluci: “Noćni vukovi” uz proruske organizacije podržale napad na Ukrajinu 12. Marta 2022. Sa porukom “Rusijo pobedi u stvaranju časnijeg sveta” u Banjoj Luci je održan skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu kojeg je organiziralo Udruženje “Srpsko-ruski most”, a najavu je dijelio i motoklub “Noćni vukovi”, čiji članovi su učestovali na današnjem skupu.
Rusija pozvala na razgovor hrvatskog atašea zbog izvještaja o ‘plaćenicima’ u Ukrajini 4. Marta 2022. Zagreb je hladno odgovorio na tvrdnje da stotine hrvatskih ‘plaćenika’ ide ka Ukrajini da se bori protiv Rusa.
Srbijanska krajnje desničarska organizacija poziva na proruski miting 1. Marta 2022. Srbijanska ekstremno desničarska organizacija “Narodne patrole” najavila je skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, tvrdeći da se Vladimir Putin bori protiv “nacističke i prozapadne vlade”.