Desnica na Balkanu – Vijesti


Završena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 17. Novembra 2022. Za suzbijanje krajnje desničarskih organizacija na Balkanu potrebno je snažno ujedinjenje organizacija koje zagovaraju istinite vrijednosti, kako bi radili na obrazovanju mladih, ali i sa vjerskim zajednicama, zaključak je zadnjeg dana BIRN-ove konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu.
Otvorena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 16. Novembra 2022. Desničarski ekstremizam jača u zemljama regiona, a narativi i dezinformacije koje plasiraju šire mržnju i nasilje, te su neophodna konkretna rješenja za suzbijanje ovakvih trendova, rečeno je prvog dana konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu, u organizaciji Balkanske istraživačke mreže.
BIRN predstavio interaktivnu mapu ekstremističkih i desničarskih grupa u regionu 16. Novembra 2022. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavila je interaktivnu mapu sa više od 70 desničarskih i drugih ekstremističkih grupa u šest zemalja Zapadnog Balkana.
Islamofobična retorika u porastu 2021. godine: Izvještaj 22. Septembra 2022. Broj fizičkih napada se smanjio, ali je islamofobična retorika bosanskohercegovačkih političara i medija bila u porastu tokom prošle godine u odnosu na 2020. godinu, pokazuje Nacionalni izvještaj o islamofobiji u Bosni i Hercegovini.
Ultradesničari u Srbiji pripremaju proteste protiv EuroPridea 15. Septembra 2022. Desničarske grupe pozivaju ljude da se pripreme za proteste u subotu, tvrdeći da se boje da bi se EuroPride povorka ipak mogla održati, uprkos policijskoj zabrani od utorka.
Predstavljen priručnik o oznakama desničarskih organizacija na Balkanu 12. Septembra 2022. Krajnje desničarski simboli učestali su na Zapadnom Balkanu, ali ih građani i stručnjaci ne razaznaju dovoljno dobro jer koriste kodirani jezik, objašnjava autor novog priručnika o znakovima koje koristi desnica, za koji se nada da će pomoći u prepoznavanju i suzbijanju ovih pokreta.
Historijski revizionizam i poricanje ratnih zločina jača ekstremističke grupe: PAVE izvještaj 5. Septembra 2022. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su prisutni različiti oblici ekstremizma i manifestirani na različite načine – online i offline, stoji u PAVE (Preventing and Addressing Violent Extremism through Community Resilience) izvještaju, koji osim kumulativnog ekstremizma istražuje i interakcije između državnih i vjerskih institucija, te online i offline deradikalizaciju.
Republika Srpska usvojila informaciju o novoj državnoj strategiji za borbu protiv terorizma 26. Jula 2022. Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o izradi Nacrta strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. godina, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Desničarski ekstremizam uvršten u Nacrt strategije za borbu protiv terorizma 26. Maja 2022. Desničarske organizacije označene su kao sigurnosni izazov u Nacrtu državne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.
Vođa proruske grupe u Brčkom zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM 24. Maja 2022. Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.