Desnica na Balkanu – Vijesti


Uz prisustvo osuđenih “ravnogoraca” u Višegradu odana počast Draži Mihailoviću 13. Marta 2023. U Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao “Draževina”, pripadnici i sljedbenici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima. Prisustovali su i osuđeni za izazivanje mržnje na skupu 2019. godine.
Dušan Sladojević i Risto Lečić “Ravnogorci” otkupljuju zatvorsku kaznu za izazivanje mržnje u Višegradu 31. Januara 2023. Dušan Sladojević i Slavko Aleksić otkupljuju kaznu zatvora od pet mjeseci na koju su osuđeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novo okupljanje nakon poziva “ravnogorcima” u Višegradu na Badnju noć bez prisustva novinarima 6. Januara 2023. Kolonom vozila kroz Višegrad i okupljanjem u manastiru u Draževini desetine pripadnika i simpatizera ravnogorskih udruženja iz Bosne i Hercegovine i Srbije obilježavaju Badnju noć, a novinarima BIRN-a BiH zabranili su pristup prilikom paljenja badnjaka.
Poziv “ravnogorcima” na okupljanje za Badnje veče ponovo uznemirio povratnike u Višegradu 5. Januara 2023. Novi poziv pripadnicima ravnogorskih pokreta na okupljanje i obilježavanje Badnje večeri kolonom iz Višegrada prema Draževini uz isticanje tradicionalnih obilježja, te nova okupljanja najavljena u Trebinju nakon presude kojom su trojica “ravnogoraca” osuđena zbog širenja mržnje, povratnicima i preživjelim žrtvama vraća najgora ratna sjećanja i traume.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 20. Decembra 2022. Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Ko je ko među krajnjim desničarima na granici sa Kosovom 19. Decembra 2022. Nekoliko desetina muškaraca u tamnoj odjeći i sa maskama okupilo se tokom vikenda na graničnom prijelazu Jarinje, odakle su htjeli iz Srbije preći na Kosovo, ali ih je policija zaustavila. BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao je najmanje pet krajnje desničarskih organizacija i pokreta čije su oznake bile istaknute u nedjelju.
Završena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 17. Novembra 2022. Za suzbijanje krajnje desničarskih organizacija na Balkanu potrebno je snažno ujedinjenje organizacija koje zagovaraju istinite vrijednosti, kako bi radili na obrazovanju mladih, ali i sa vjerskim zajednicama, zaključak je zadnjeg dana BIRN-ove konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu.
Otvorena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 16. Novembra 2022. Desničarski ekstremizam jača u zemljama regiona, a narativi i dezinformacije koje plasiraju šire mržnju i nasilje, te su neophodna konkretna rješenja za suzbijanje ovakvih trendova, rečeno je prvog dana konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu, u organizaciji Balkanske istraživačke mreže.
BIRN predstavio interaktivnu mapu ekstremističkih i desničarskih grupa u regionu 16. Novembra 2022. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavila je interaktivnu mapu sa više od 70 desničarskih i drugih ekstremističkih grupa u šest zemalja Zapadnog Balkana.
Islamofobična retorika u porastu 2021. godine: Izvještaj 22. Septembra 2022. Broj fizičkih napada se smanjio, ali je islamofobična retorika bosanskohercegovačkih političara i medija bila u porastu tokom prošle godine u odnosu na 2020. godinu, pokazuje Nacionalni izvještaj o islamofobiji u Bosni i Hercegovini.