Desnica na Balkanu – Vijesti


Najavljena akcija krečenja prijetnji ispisanih na ulazu zgrade u kojoj stanuje novinar Dinko Gruhonjić 22. Marta 2024. Nezavisno društvo novinara Vojvodine najavilo je akciju krečenja prijeteće poruke ispisane na ulazu zgrade u kojoj stanuje Dinko Gruhonjić, novinar i vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji smatra da je napad na njega usmjeren od vlasti kako bi bio protjeran iz Srbije.
Ravnogorci kod Višegrada odali počast Draži Mihailoviću uz puštanje četničke pjesme 13. Marta 2024. Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona, te njihovi sljedbenici odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima u Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao Draževina, uz puštanje sa razglasa tradicionalne četničke pjesme.
Uz prisustvo osuđenih “ravnogoraca” u Višegradu odana počast Draži Mihailoviću 13. Marta 2023. U Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao “Draževina”, pripadnici i sljedbenici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima. Prisustovali su i osuđeni za izazivanje mržnje na skupu 2019. godine.
Dušan Sladojević i Risto Lečić “Ravnogorci” otkupljuju zatvorsku kaznu za izazivanje mržnje u Višegradu 31. Januara 2023. Dušan Sladojević i Slavko Aleksić otkupljuju kaznu zatvora od pet mjeseci na koju su osuđeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novo okupljanje nakon poziva “ravnogorcima” u Višegradu na Badnju noć bez prisustva novinarima 6. Januara 2023. Kolonom vozila kroz Višegrad i okupljanjem u manastiru u Draževini desetine pripadnika i simpatizera ravnogorskih udruženja iz Bosne i Hercegovine i Srbije obilježavaju Badnju noć, a novinarima BIRN-a BiH zabranili su pristup prilikom paljenja badnjaka.
Poziv “ravnogorcima” na okupljanje za Badnje veče ponovo uznemirio povratnike u Višegradu 5. Januara 2023. Novi poziv pripadnicima ravnogorskih pokreta na okupljanje i obilježavanje Badnje večeri kolonom iz Višegrada prema Draževini uz isticanje tradicionalnih obilježja, te nova okupljanja najavljena u Trebinju nakon presude kojom su trojica “ravnogoraca” osuđena zbog širenja mržnje, povratnicima i preživjelim žrtvama vraća najgora ratna sjećanja i traume.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 20. Decembra 2022. Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Ko je ko među krajnjim desničarima na granici sa Kosovom 19. Decembra 2022. Nekoliko desetina muškaraca u tamnoj odjeći i sa maskama okupilo se tokom vikenda na graničnom prijelazu Jarinje, odakle su htjeli iz Srbije preći na Kosovo, ali ih je policija zaustavila. BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao je najmanje pet krajnje desničarskih organizacija i pokreta čije su oznake bile istaknute u nedjelju.
Završena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 17. Novembra 2022. Za suzbijanje krajnje desničarskih organizacija na Balkanu potrebno je snažno ujedinjenje organizacija koje zagovaraju istinite vrijednosti, kako bi radili na obrazovanju mladih, ali i sa vjerskim zajednicama, zaključak je zadnjeg dana BIRN-ove konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu.
Otvorena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 16. Novembra 2022. Desničarski ekstremizam jača u zemljama regiona, a narativi i dezinformacije koje plasiraju šire mržnju i nasilje, te su neophodna konkretna rješenja za suzbijanje ovakvih trendova, rečeno je prvog dana konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu, u organizaciji Balkanske istraživačke mreže.