Istraživanje

Kako je američki ultradesničar Robert Rundo tokom skrivanja gradio mrežu

Ilustracija: Igor Vujčić/BIRN

Kako je američki ultradesničar Robert Rundo tokom skrivanja gradio mrežu

13. Aprila 2022.11:01
13. Aprila 2022.11:01
Uprkos protjerivanju iz Srbije, američki ultradesničar Robert Rundo nastavio se povezivati i produbljivati uticaj na pokrete u ovoj zemlji koji sada imaju refleksije i na Bosnu i Hercegovinu – od inspiracije ideologijom i međunarodnog povezivanja do formiranja borilačkih klubova – otkriva novo istraživanje BIRN-a.

This post is also available in: English

Samo mjesec dana ranije slične paketiće u beogradskom naselju Banovo Brdo pakovao je i Robert Rundo, američki ultradesničar suočen s optužbama za nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dok prilično uspješno skriva trenutno mjesto boravka, istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazuje kako se Rundo u prethodne dvije godine u Srbiji pojavljivao na brojnim događajima i učestvovao u aktivnostima organizacija koje provode humanitarne akcije dok istovremeno na ulicama protjeruju migrante, ističu antiromske i antisemitske stavove, te iskazuju neslaganje sa ulaskom Srbije u Evropsku uniju i NATO.

U isto vrijeme, vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini nemaju odgovore niti su voljne dostaviti podatke kada i kako je Rundo prelazio granice dvije zemlje – jedne iz koje je zvanično protjeran i druge u kojoj su ga navodno tražile policijske agencije.

Odgovarajući sa e-maila organizacije “Will2Rise”, Rundo je sa novinarima BIRN-a više puta komunicirao te obećao razgovor u Sarajevu u februaru ove godine, na kojem se nije pojavio navodeći da mu je u BiH zabranjen ulaz.

Širenje desničarskih ideja kroz humanitarne akcije


Kolaž objavljen na društvenim mrežama nakon podjele paketića na Kosovu. Lice djece zamaglio BIRN. Foto: Instagram, screenshot

Slikama slatkiša, odjeće i igračaka umotanih u crvene vrećice složene na gomili ispred štanda na Banovom Brdu u Beogradu, Fondacija “Junak” pohvalila se uspješno provedenom akcijom koja će usrećiti brojne mališane. Njih su, osim jarke crvene boje, krasile naljepnice sa simbolima najmanje šest organizacija spremnih da u januaru 2021. godine odu na “svetu zemlju” – Kosovo.

“Identity – Style – Revolt”, pisalo je na naljepnici crne boje u čijem u dnu je ispisan link organizacije “Will2Rise”. Ovom organizacijom rukovodi Robert Rundo, bivši vođa bijele supremacističke organizacije iz SAD-a Rise Against Movement (R.A.M.).

On se ranije uključio u ovu akciju i pozvao na prikupljanje donacija za “progonjenu srpsku djecu na Kosovu” na internet stranici National justice – Against the Left and Right! [Nacionalna pravda – protiv ljevice i desnice].

U tekstu se navodi kako će Rundo sa članovima “Junaka” tokom januara posjetiti Kosovo kako bi pružili “očajnički potrebnu humanitarnu pomoć”. Kako dalje stoji, novac od donacija putem organizacije “Will2Rise”, odvajat će se za djecu “povijesnog srca srpskog naroda”.

U Telegram grupi u kojoj se često dijeli njegov sadržaj, Rundo je u januaru objavio kolaž fotografija koji su na svojim mrežama objavile i krajnje desničarske organizacije iz Srbije. Lica sretne djece i omladine koja je ispunila cilj posjete Kosovu bili su dijelom kolaža na čijoj sredini su bili logo simboli organizacija “ujedinjenih za spas Kosova i Metohije”.

Opis kolaža objavljenog unutar grupe “Active club”, kako se nazivaju borilački klubovi osnovani kao nasljednici Rise Above Movement (R.A.M.) koji je vodio Rundo, nagovještavao je prisustvo članova kluba.

“Naša grupa je sa nekoliko nacionalističkih i humanitarnih organizacija posjetila Kosovo i Metohiju”, navodi se u opisu.


Dragan Grmuša, predsjednik Fondacije “Junak”. Foto: BIRN

Dragan Grmuša, predsjednik Fondacije “Junak” koja je osnovana 2020. godine kao humanitarna organizacija, tvrdi da Rundo u konačnici nije išao na Kosovo da podijeli paketiće kako je ranije najavio. Grmuša kaže da je Rundo prikupio 30 do 40 paketića koje je donio u decembru, te je to razlog zbog kojeg je simbol njegove organizacije na kolažu fotografija.

“Na tom plakatu se našla svaka organizacija koja je doprinela ili donirala sredstva da bi ta akcija mogla da uspe. Tako se našla i organizacija Roberta Runda koji je donirao novčana sredstva i paketiće”, kaže Grmuša čije udruženje pomaže ugroženim građanima Srbije, oboljelim i njihovim porodicama ali i ugroženim ratnim veteranima.

Grmuša, osnivač “Junaka” koji je na tu ideju došao sa bivšim borcem sa Kosova, Nenadom Stanićem, uz kojeg su članovi ove organizacije išli na proteste, razgovarao je sa novinarima BIRN-a u mjestu Odžaci, dva sata udaljenom od Beograda prema sjeverozapadu. Činilo se da svaki stanovnik poznaje Grmušu koji negira povezanost sa krajnje desničarskim organizacijama uprkos tome što je sa drugim članovima “Junaka” učestvovao na događajima sa organizacijama “Levijatan” i “Srpski četnici”. Organizacija je isticala i transparente na bokserskim mečevima Veljka Ražnatovića, sina ubijenog vođe srbijanske paravojne formacije Arkana Ražnatovića. Grmuša kaže kako im podrška Veljka “puno znači”, pa ga zauzvrat podržavaju.

Grmuša govori da mještani cijene rad “Junaka” zbog aktivnosti koje provodi. Na samom ulazu u ovo mjesto njihovom idejom oslikani su murali patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, ali i Alberta Andijeva, ruskog dobrovoljca koji se 1999. godine borio na Kosovu za Srbiju.

“Odžaci su od ranije poznati po grafitima, kako navijačkim, tako i patriotskim i kad smo započeli priču oko ‘Junaka’ krenuli smo i sa muralima, odnosno da ukrašavamo Odžake”, navodi Grmuša, dodajući kako to predstavlja vid zahvalnosti i sjećanja na one “koji više nisu s nama”, najavljujući i oslikavanje murala u čast Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) pravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Nekoliko mjeseci prije nego je Mladiću izrečena pravoznažna presuda, Grmuša je bio u posjeti Srebrenici i manastiru Karno, 25 kilometara udaljenom od Srebrenice u blizini jezera Perućac, prirodne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine. Govoreći o razlozima posjete, Grmuša navodi kako je otišao zbog “priče koja se forsira već godinama da je u Srebrenici bio genocid”.

Tokom svoje posjete Srebrenici, sreo se sa lokalnim sveštenikom Aleksandrom Mlađenovićem i Lukom Babićem, igumanom manastira Karno. Ova dvojica vjerskih službenika u svojim objavama, a Mlađenović koristeći i “Despotovinu” – portal na kojem je jedan od urednika, nerijetko koriste govor na granici govora mržnje za koji povratnici u Bratuncu i Srebrenici kažu da kod njih izaziva strah.

Navodeći kako ovi službenici nisu utjecali na njegov stav o viđenju Srebrenice, Grmuša zaključuje kako je život u Srebrenici lijep i uređen, za razliku od Kosova na kojem se “osjećaju tenzije”.

Po prolasku kroz Srebrenicu, ispred “Zvorničanke”, jedine prodavnice smještene u centru ovog grada, sa tri podignuta prsta Grmuša se fotografirao za objavu u kojoj je napisao da “u Srebrenici nije bilo genocida”.

“Stojim pri tome da u Srebrenici nije bio genocid”, kaže Grmuša, navodeći kako je Mladić nepravedno osuđen pred Sudom “pravljenim samo za Srbe”.

Ovakav stav prema Sudu iznijela je i Rundova organizacija na Telegram stranici 8. juna 2021. godine, uoči izricanja presude Mladiću, napisavši kako je on predvodio VRS “protiv snaga džihadističkih pobunjenika u Bosni” koji su imali podršku Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbije (YIHR) koji prate djelovanje desničarskih organizacija kaže kako nije čudno što se Rundo smjestio upravo u Srbiji.

“Srbija je na neki način, osim što je sigurna kuća za ratne zločine, i za huligane je”, navodi Milosavljević, pojašnjavajući kako je desničarska scena u ovoj zemlji postala disperzivna i po broju i oblicima udruživanja.
“Ne mogu reći da li je tome doprineo Rundo, ali sa njegovim prisustvom se desila internacionalna veza uspostavljena između tih grupa iz Srbije i drugih rasističkih grupa u Evropi”, navodi.

Povezivanje za međunarodnim pokretima


Robert Rundo tokom iscrtavanja grafita podrške R.A.M.-u u Beogradu. Foto: Telegram

Rundo se smatra osnivačem pokreta Rise Above Movement (R.A.M.) u SAD-u. Članovi ovog pokreta vjeruju kako se bore protiv “modernog svijeta” pokvarenog “destruktivnim kulturnim utjecajima” liberala, Jevreja, muslimana i nebijelih imigranata, navodi organizacija Anti-Defamation League (ADL) u opisu ovog pokreta.

ADL, organizacija osnovana 1913. kao odgovor na eskalirajuću klimu antisemitizma i netrpeljivosti, R.A.M. dalje opisuje kao klub koji organizira ulične borbe čiji članovi treniraju za borbu sa svojim ideološkim neprijateljima.

“Iako sebe smatraju dijelom krajnje desnice, korijeni članova R.A.M.-a potiču iz kalifornijskog rasističkog skinhead pokreta koji podrazumijeva pojedince koji su se suočili s ozbiljnim krivičnim prijavama”, navodi ADL.

U izvještaju “Ekstremizam bijele nadmoći: Transnacionalni uspon nasilnih pokreta bijelih supremacista” se R.A.M. navodi kao jedna od najistaknutijih ekstremističkih skupina u SAD-u čiji članovi su putovali u Njemačku, Ukrajinu i Italiju da proslave rođendan Adolfa Hitlera kako bi uspostavili jače organizacijske veze s krajnje desničarskim grupama u Evropi.

Na blogu objavljenom na stranici Ourfightclothing.com Rundo pokret koji je predvodio opisuje kao nacionalistički atletski klub čiji članovi su vikendom trenirali boks, MMA i dizali utege.

“Naše vrijednosti su bile jednostavne: budite promjena koju želite vidjeti, prigrlite ratnički duh naših predaka i odbacite otrovne vrijednosti kulturnog marksističkog mentaliteta”, naveo je Rundo u blogu pod nazivom “Mojim očima” objavljenom na stranici Ourfightclothing.com, koja više nije dostupna.

Ovu stranicu R.A.M. odobrava 2019. godine na profilu na društvenoj mreži “Gab” navodeći kako svi prihodi od majica sa natpisom “Oslobodite R.A.M.” koje su se prodavale idu za “našu pravnu odbranu”.

Blog sa ove stranice iz februara 2020. godine potvrđuje Rundoovo prisustvo u Beogradu. Hvaleći “buđenje srpskog duha” koje je vidio na protestima u Beogradu kojima se traži bojkot izbora, on navodi kako je bio ispred skupine koja je nosila transparent sa natpisom “Odbij”.

Izražavajući radost zbog izraza lica koje su imali “mladi momci koji su marširali”, dio ovog bloga Rundo posvećuje upoznavanju nove nacionalističke grupe “Kormilo”.

“Razgovarali smo neko vrijeme, upoznajući necenzuriranu povijest Srbije i pričali o oživljavanju četničkog raspoloženja”, navodi Rundo, pojašnjavajući kako su mu pripadnici ove grupe pojasnili kako četnički duh raste, te da se nacionalizam više ne može pripisati samo navijačima.

“Događaji koji se događaju u Srbiji su novi, ali je lako vidjeti kako to može biti plamen koji ponovo rasplamsa ponosno nacionalističko raspoloženje u srpskoj omladini kao što sam vidio te noći”, piše Rundo.

Smatrajući kako Rundo zna “iskoristiti srpske ultranacionalističke osjećaje i spojiti rasističku ideologiju sa etničkim ultranacionalizam”, Adrian Shtuni, stručnjak za sigurnost sa sjedištem u Washingtonu, navodi kako Rundo sebe vidi kao predvodnika, odnosno vođu bijelog etnonacionalističkog pokreta koji nije ograničen na jednu naciju, već je rasne prirode.

“Ne iznenađuje činjenica da se Robert Rundo, suosnivač ekstremno desnog pokreta R.A.M., povezao sa grupama istomišljenika u Srbiji”, kaže Shtuni, dodajući kako je Srbija mjesto koje je Rundo odabrao vjerovatno zato što je tu lakše ostati izvan radara, a i dalje je gostoljubivo okruženje za njegove ideološke aktivnosti.

“Rundo bi se još uvijek mogao suočiti s ozbiljnim federalnim optužbama za nerede i zatvorom u Sjedinjenim Državama. U međuvremenu, njegova baza suradnika i simpatizera u Srbiji omogućuje njegovo djelovanje”, kaže Shtuni.


Transparent podrške R.A.M.-u nakon humanitarne akcije Fondacije “Junak” u Bogojevu 2020. godine. Foto: Youtube, screenshot

Nakon što je u SAD-u optužen za izazivanje nereda i zavjeru zbog regrutovanja i treniranja članova za nasilje, te učestvovanje u nasilju 2017. godine, Rundo je započeo svoj put po Evropi. Boravio je u Budimpešti u Mađarskoj u februaru 2020. godine na takozvanom “Danu časti” kojim se odaje počast vojnicima nacističkih snaga Trećeg Reicha u Budimpešti koji su se pokušali probiti iz obruča sovjetskih snaga 1945. godine. Tada se, kako opisuje organizacija ADL, sreo sa organizacijom “Kormilo” iz Srbije.

Iz “Kormila” za BIRN negiraju da su boravili u Mađarskoj.

“Samim tim tamo nismo upoznali nikoga, pa ni Roberta”, navode iz Kormila, organizacije koja kroz isticanje “ideja solidarnosti, identiteta i socijalne pravde naglašava kako identitet nije čuvanje pepela već održavanje vatre, te naglašavaju kako srpski i evropski identitet niko ne može da ospori.”

Održavanje “Dana časti” mađarske su vlasti ove godine zabranile. Najava za ovogodišnji skup bila je objavljena na jednoj od grupa na Telegramu koje se pronalaze kao kanali komunikacije Rundoa i organizacije “Will2Rise”.

Dok iz “Kormila” navode kako Rundoa ne poznaju lično, članovi ove organizacije najmanje još dvaput prisustvovali su događajima na kojima je i on učestvovao.

Oni su objavili da su se u julu 2020. godine okupili u Bogojevu, na humanitarnoj manifestaciji koju je organizirao “Junak”. Dok iz “Kormila” nisu odgovorili na dodatna pitanja BIRN-a BiH o ovom događaju, Grmuša je novinarima kazao kako se na ovom događaju Rundo prvi put pojavio, te da mu je do tada bio nepoznat.

“Ja ne znam engleski, upoznali smo se ‘Robert – Dragan’ i to je to. To je sve što smo progovorili tada i sve što sam znao o njemu”, navodi Grmuša na čijem je događaju istaknut transparent “Free R.A.M. – Sloboda za sve nacionaliste”.

“Tad je bio izbačen transparent – podrška njegovoj organizaciji i pitao sam njegovog drugara ko je to, on mi je objasnio ko je, šta je zapravo i to je to. Šta mogu da kažem nego dobro, tako je – kako je”, kaže Grmuša i dodaje kako ne može nikome zabraniti prisustvo događaju kojeg organizira.

On tako objašnjava i povezanost sa organizacijama “Levijatan”, “Beogradskim nacionalistima”, “Serbon shopom”.

Njihova će sredstva i pozive na događaje uvijek prihvatiti, kaže on.

“Kako nas podrže, tako ćemo i mi uzvratiti, čak i više nego što treba”, govori Grmuša, dodajući kako se njegova organizacija fokusira na humanitarne akcije.

Rundoova laka povezivost sa organizacijama u Srbiji ne začuđuje Shtunija, koji naglašava kako Rundo koristi srpske ultranacionalističke osjećaje.

“Naprimjer, u nekim protestima koje su organizirale lokalne ultranacionalističke skupine viđen je kako koristi srpski pozdrav ‘tri prsta’ pored demonstranata koji pokazuju simbole kontroverznih bijelih supremacista i krajnje desnice”, navodi on.

Razgovarajući putem e-maila sa novinarima BIRN-a, Rundo je tokom februara ove godine zakazao sastanak u Sarajevu. Tokom prepiske e-mailom on je naveo da boravi u Bugarskoj. Tog vikenda u ovoj zemlji je održan Lukov marš – povorka sa bakljama tokom koje se odaje čast pronacističkom bugarskom generalu, koji je predvodio Savez bugarskih nacionalnih legija.

Tom događaju Rundo je prisustvovao i prije dvije godine. BIRN nije mogao nezavisno potvrditi da je Rundo boravio u Bugarskoj u februaru 2022. godine. Rundo se nije pojavio u Sarajevu gdje je ranije zakazao razgovor. U kasnijoj prepisci je rekao da mu nije odobren ulazak u BiH.

Iz Granične policije BiH nisu željeli potvrditi ovu informaciju, navodeći kako potpada pod zaštitu ličnih podataka. Ova je institucija prošle godine potvrdila informaciju o Rundoovom ulasku u BiH, nakon što je izbačen iz Srbije ne pozivajući se na zaštitu podataka.


Marinac koji je zbog poznanstva sa Robertom Rundoom izbačen iz službe. Foto: Screenshot, kolaž


Marinac, kao predstavnik projekta “Media2Rise”, na protestima sa Damnjanom Kneževićem u Beogradu. Foto: Media2Rise

Rundo je na istoku BiH proveo određeno vrijeme tokom kojeg mu je u posjetu došao prijatelj, kako sebe naziva bivši marinac iz SAD-a čiji identitet BIRN ne može potvrditi, a koji na Twitteru vodi profil pod nadimkom Luke.

“Izbacili su me iz vojske jer sam bio povezan s Rundoom”, napisao je Luke 11. decembra prošle godine, navodeći kako mu je kući došao FBI, nakon čega mu je zabranjeno i kretanje unutar šengen zone.

Iz službe za odnose sa javnošću američkih marinaca odgovorili su za BIRN da ne mogu govoriti o identitetima sadašnjih ili bivših članova, dok iz FBI-ja nisu odgovorili na upit.

Opisujući sebe kao pravoslavca, Luke je za BIRN naveo kako je išao na “vjersko hodočašće” tokom kojeg je posjetio Rundoa u Republici Srpskoj, ali i otišao u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

Kako kaže, iz marinaca je izbačen zato što je pisao članke koji su dovodili u pitanje trenutni neoliberalni režim.

“Napominjem da nemam kazneni dosije, nemam disciplinskih problema u školi, čak nemam ni kaznu za parkiranje. Išlo mi je jako dobro dok sam bio u marincima, izbacili su me iz političkih razloga”, navodi Luke koji je ranije na svom Twitter nalogu naveo kako je izbačen zbog povezanosti sa desničarskim ekstremizmom.

On je tokom posjete Balkanu bio i u Beogradu na jednom od protesta na kakve je pozivala desničarska organizacija “Narodna patrola” koji su u tom momentu protestovali zbog uvođenja certifikata za vakcinisanje. Fotografija njegovog razgovora sa predstavnikom Patrola, Damnjanom Kneževićem objavljena je na stranici Media2Rise uz opis “M2R at demonstration, Belgrade, Serbia” – [M2R na protestima u Beogradu, Srbija].

Media2Rise je medijska platforma koju su osmislili i vode Rundo i pojedinci iz R.A.M.-a, navodeći kako je ovo projekat kojim se nudi glas onima koji se cenzuriraju i narušavaju nacionalni identitet među zapadnim nacijama, te da će poslužiti za pokrivanje privatnih događaja, demonstracija, koncerata. On je dosad poslužio za praćenje protesta grupe Patriot Front u SAD-u, te protesta u Poljskoj, a Rundo je koristio za širenje savjeta za preživljavanje u današnjem svijetu.

Luke, koji se na fotografijama navodi kao član ekipe, tokom posjete Srbiji boravio je i u “Klubu 451”. U klubu je početkom ove godine najavljen koncert muzičarke Eviger Šturm, poznate po obradi rasističkih i ksenofobnih pjesama, koji nije održan.

Prema nazivu fotografije, on se u ovom klubu susreo sa “nacionalistima Srbije”.

Njegov profil na Twitteru, koji obiluje simbolima desničarskih organizacija, otkrio je ranije Rundo na jednom od Telegram kanala. Na drugom kanalu podijeljena je i fotografija Rundoa i Lukea sa porukom prijateljstva.

“Povežite se sa svojim prijateljima na putu do moći i znajte da vas ništa nema pravo zaustaviti i da vas ništa ne može zaustaviti”, navodi se u poruci ispisanoj uz fotografiju.

Odgovarajući sa svog Twitter naloga, Luke tvrdi da je fotografija sa Rundoom nastala u Bosni i Hercegovini.

Iznenađen time što je neko otkrio poveznicu sa Rundoom, Luke je novinare pitao da li im se javljaju zbog toga što se Rundo priključio Azovu, jedinici koja djeluje kao dio Nacionalne garde Ukrajine, koju su tokom formiranja sačinjavali dobrovoljci, brojni pripadnici desničarskih grupa.

Rundo je na upit o ratu u Ukrajini naveo kako će se i on priključiti, navodeći kako ne želi otkriti na kojoj strani će se boriti.

Iako tvrdi kako se nakon što je izbačen nikada nije vratio u Srbiju, istraživački medij Belingcat je pisao da je na osnovu grafita pronađenih u Beogradu i Rundoovih fotografija utvrdio da je on “ponovo na putu”.

Kako je u članku opisano, nakon što je pronašao grafite u naselju Zvezdara u Beogradu, novinar je u blizini jedne zgrade čuo muškarca koji govori engleski jezik, a na osnovu tetovaža ga je prepoznao.

Rundo za BIRN negira da je to bio on.

“‘Slike dokaz’ koje potvrđuju da sam u Srbiji su stare fotografije dukserice koje ranije nisam mogao objaviti jer računar nisam imao nakon što sam izbačen”, navodi Rundo u svom odgovoru.

“Support from Serbia”


Grafit “Active club” oslikan na Perlovom Brdu u Beogradu. Foto: BIRN

Dok je izrađivao odjevne predmete sa oznakama organizacije “Will2Rise”, Rundo je istovremeno reklamirao one koje prodaje “Serbon Shop”.

Takozvani ambasador ovog shopa, reper Šved je ranije snimio spot u kojem se pojavljuje i Rundo, a sa njim je bio i na “skupu nacionalista” u Novom Sadu. Rundo je u tekstu na stranici Media2Rise podijelio fotografiju na kojoj je većina osoba iz Novog Sada, uz opis djelovanja i značaja “Active clubova” širom svijeta.

“Buđenje rasnih veza između rođaka, zajedničko znojenje i krvarenje, preuzimanje rizika za duge noći lijepljenja banera i postera”, on opisuje kao elemente pomoću kojih se stvaraju bratski odnosi.

Tetovažu crnog sunca, sličnu onoj koju nosi Rundo, na laktu oslikanu ima i Šved. Crno sunce prema Bazi simbola mržnje ADL-a predstavlja izmijenjeni oblik svastike koji su koristile SS divizije tokom Drugog svjetskog rata. Danas je ovo simbol koji koriste brojni neonacisti i drugi supremacisti.

Izbjegavajući da odgovori na pitanja o saradnji sa “Serbon Shopom” i drugim organizacijama, Rundo navodi kako je “jedina stvar koju novinari imaju da je on panevropski nacionalista”, pitajući šta je loše uradio u Srbiji.

Savez komunističke omladine Jugoslavije je 2020. godine objavio kako je Rundo sa drugim desničarskim organizacijama učestvovao u skrnavljenju Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu, objavljujući i fotografije. BIRN nije mogao nezavisno potvrditi ove navode. Rundo kaže kako na fotografijama nije bio on.

“Vjerujem da je momak na fotografiji imao tetovažu na šaci koju ja nemam”, napisao je Rundo u odgovoru BIRN-u, dodajući kako je posjetio Srbiju, negirajući bilo kakvu vezu sa organizacijama u ovoj zemlji.

Ali desničarske organizacije u Srbiji su prema sadržaju Telegram kanala podržavale Rundoa kroz svoje akcije.

Na jednoj od fotografija koja se više puta pojavljivala na grupama Telegrama, vidljiva je teretana na zidu koje je okačen peškir, koji se našao i na stranici “Serbon Shopa” sa natpisom “Kosovo is Serbia – Cyprus is Greek”. S druge strane nalazi se oznaka “Active club”.

“Active clubovi”, nastali na prihvatanju bijele supremacističke ideologije čiji članovi se smatraju vojnicima koji se trebaju oduprijeti prijetnjama “bijeloj budućnosti”, predstavljaju ponovni razvoj R.A.M.-a, objašnjava ADL.

Iako Rundo tvrdi kako mu nije poznato da u Srbiji postoji “Active club”, na Petlovom Brdu, naselju u Beogradu, u decembru prošle godine novinari BIRN-a pronašli su mjesto na kojem je oslikan grb “Active cluba” sa natpisom “Support from Serbia” [Podrška iz Srbije].

Samo nekoliko mjeseci ranije, prema fotografijama objavljenim na profilu “Ekipa sa Karaburme” na Facebooku, tu je bio iscrtan drugi grafit – natpis “Smrt pedofilima” sa potpisom grupe “Beogradski nacionalisti”. Ova grupa, unutar koje se okupljaju nacionalisti Beograda, objavila je netom prije dolaska Rundoa u Srbiju, da je započela djelovanje i sa oznakom keltskog križa bila dijelom pojedinih akcija desničarskih organizacija u ovoj zemlji.

Shtuni smatra da je jedan od razloga Rundoovih putovanja po Evropi i konekcija sa drugim organizacijama i pojedinima bio kreiranje međunarodne mreže desničara.

“Rundoova prisutnost u Srbiji dodaje novu dimenziju povezanosti između već rastućeg broja lokalnih ultranacionalističkih i ekstremno desničarskih organizacija i šire svjetske supremacističke scene”, navodi Shtuni.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English