Istraživanje

Grupa navijača promoviše nacistički simbol na tribinama u Bijeljini

Ilustracija. BIRN

Grupa navijača promoviše nacistički simbol na tribinama u Bijeljini

27. Aprila 2023.12:08
27. Aprila 2023.12:08
Ove fudbalske sezone na tribinama u Bijeljini se pojavljuje simbol lobanje koji su koristile nacističke jedinice u Drugom svjetskom ratu i čije je isticanje zabranjeno na utakmicama UEFA-e. Na fotografijama s tribina lica navijača “Radnika” su zamagljena, ali istraživanje BIRN-a otkriva identitete članova sa istetoviranim nacističkim obilježjima.

This post is also available in: English

Novinari su zastavu s bijelom lobanjom na plavoj podlozi prvi put primijetili tokom turnira malog nogometa u julu i od tada se ovaj simbol često pojavljivao na tribinama stadiona u Bijeljini.

Navijačka grupa “Incident” iz Bijeljine na svojim je društvenim mrežama više puta isticala ovu zastavu. Na pojedinim fotografijama na kojima su lica zatamnjena, na nozi jednog navijača vidi se tetovaža sa lobanjom Totenkopf.

Istraživanje BIRN-a sada otkriva da se iza maski kojima pokrivaju lica i zatamnjenih slika na društvenim mrežama skrivaju navijači Fudbalskog kluba “Radnik” koji promovišu simbole ekstremne desnice.

Osim Totenkopfa jedan navijač na prsima ima istetoviran kukasti krst, najpoznatiji simbol koji su nacisti koristili tokom holokausta u kojem je ubijeno više od šest miliona Jevreja.

Klub iz Bijeljine nije odgovorio na upite BIRN-a o reakciji na isticanje Totenkopfa.

UEFA za ovaj simbol ima nultu toleranciju. Tokom utakmice Evropa lige u decembru 2016. godine između “Apoela” i “Olympiakosa” domaći navijači istakli su simbol Totenkopf uz klupski logo. Simbol su primijetili i prijavili UEFA-i promatrači Mreže FARE, koja se bori protiv rasizma na stadionima.

U priručniku ove organizacije o uvredljivim navijačkim simbolima navodi se Totenkopf.

UEFA je zbog isticanja ovog simbola kaznila “Apoel” djelimičnim zatvaranjem stadiona za 1.000 stolica, kao i obavezu da prikažu baner s natpisom “Ne rasizmu”. Osim toga, klub je kažnjen sa 30.000 eura.

Nacistička era na tribinama u Bijeljini

Tribina navijača “Radnika” sa istaknutim keltskim križom i Totenkopfom desno. Foto: Facebook, screenshot

Fotografijom sa simbolima koji su zabranjeni u evropskim takmičenjima, a oslikani su na zastavama okačenim na tribinama Gradskog stadiona Bijeljina, pohvalio se Filip Stojanović sredinom oktobra.

“Idealno”, napisao je on u opisu fotografije sa Totenkopfom i keltskim križem, jednim od najčešće korištenih simbola bijelih supremacista, rasističkog pokreta koji se zasniva na mržnji prema svima osim bijelcima.

Mladić koji, prema njegovim društvenim mrežama, izgleda kao vjerni navijač Fudbalskog kluba “Radnik”, na desnoj nozi ima istetoviran jedan od ovih simbola – Totenkopf.

Stojanović je samo jedan od navijača bijeljinskog kluba koji veličaju simboliku Trećeg rajha, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Na bijeljinskom derbiju održanom 23. septembra, navijači domaćinskog kluba ponavljali su parole za glasnim povicima iz plavo-bijelog megafona koji je držao Stojanović.

Parola “Srpska garda, srpska garda”, i stihovi “A sad adio/ a sad adio/ i ko zna gdje/ i ko zna kad”, odzvanjali su od kraja prvog poluvremena utakmice, s posebnog dijela tribine na kojoj stoje “Radnikovi navijači” – grupa “Incident”.

Nedugo nakon toga, zbog paljenja zastave suparničkog kluba “Podrinje” iz Janje, izbačeni su s tribina.

Iz Policijske uprave u Bijeljini nisu odgovorili na upite da li je tom prilikom neko od navijača evidentiran, dok iz Fudbalskog saveza Republike Srpske nisu dostavili informaciju da li je protiv kluba zbog ponašanja njegovih navijača vođen postupak.

Navijači su prije početka utakmice ispred stadiona postavili bijeli štand s natpisom “Incident”, iza kojeg su stajala trojica navijača u crnoj odjeći. Ispred njih su bile majice s natpisom “Naš grad, naš klub”.

Te majice su prodavali radi skupljanja novca za liječenje bijeljinske sugrađanke.

Navijačima koji su već stajali iza štanda priključio se i Filip Stojanović, koji, prema nalogu na Facebooku, tokom radnog vremena održava mir, a u slobodno vrijeme megafonom predvodi navijanje svoje ekipe i traži pobjedu tima koji bodri.

Prema podacima dostupnim na Facebooku, Stojanović tokom radnog vremena štiti ljude. On na ovoj društvenoj mreži tvrdi da je zaposlen u firmi “Securitas”, agenciji za privatnu zaštitu lica i imovine u BiH.

On je tog dana više puta autom s obilježjima “Securitasa” dolazio i odlazio sa stadiona, a, vidno nervozan, odbio je razgovor s novinarima i prije nego su mu uspjeli postaviti pitanje.

“Mi nećemo nikakav intervju, mi s vama ništa. Ne dajemo nikakav intervju, nemojte da nas snimate”, kazao je Stojanović novinarima nakon što su mu se probali predstaviti.

“Nećemo da razgovaramo. Neće niko od navijača da razgovara. Ne postoji nikakav termin, ne razgovaramo s vama, znamo ko ste vi, šta ste vi, prijavit ćemo vas za remećenje svaki put”, rekao je obraćajući se novinarima koje prvi put vidi.

Na ranije pozive i poruke nije odgovarao. Njegovi brojevi telefona dostupni su na stranici “Radnikovi navijači”, ispod objava na kojima se prodaje promotivni materijal, majice i kape ovog fudbalskog kluba.

Na ovoj stranici se od jula ove godine objavljuju fotografije sa utakmica na kojima je vidljivo da navijači ističu Totenkopf – mrtvačku glavu koju čini lobanja sa ukrštenim kostima u pozadini.

“Tokom nacističke ere, Hitlerov Schutzstaffel (SS) usvojio je jednu određenu sliku Totenkopfa kao simbol”, navodi se u Bazi podataka o simbolima mržnje organizacije Anti-Defamation League (ADL), te pojašnjava kako je to nakon rata postao simbol mržnje koji koriste neonacisti i drugi zagovornici nadmoći bijele rase.

Objava Filipa Stojanovića na Facebooku. Foto: Facebook, screenshot

Analizirajući dostupne fotografije i videomaterijal, novinari BIRN-a utvrdili su da se prvi put zastava na kojoj je iscrtan Totenkopf sa potpisom “IB” [Incident Bijeljina] zavijorila na Memorijalnom turniru “Nemanja Petričević Magi”, na školskom igralištu “Sveti Sava” sredinom jula 2022. godine.

Petričević je bio dugogodišnji navijač “Crvene zvezde” i “Radnika”.

Stojanović ima istetoviran Totenkopf na desnoj nozi, vidljivo je na jednoj od fotografija objavljenih s treninga.

Stojanović se hvalio i fotografijom s keltskim križem, simbolom koji sačinjava križ isprepleten ili okružen krugom.

On predstavlja najvažniji i najčešće korišteni bijeli supremacistički simbol, te ga koriste neonacisti, rasistički skinheadi, te sve druge vrste bijelih rasista.

Zajedno sa Totenkopfom, ovaj simbol nalazi se u smjernicama Mreže FARE “Praćenje diskriminirajućih znakova i simbola u evropskom nogometu” koje služe da pomognu navijačima da prepoznaju rasističke, neonacističke, homofobne, uvredljive slike prema osobama s invaliditetom i druge diskriminatorne transparente sa stadiona.

Mreža FARE [Nogometom protiv rasizma u Evropi] predstavlja prvu evropsku antirasističku nogometnu mrežu, osnovanu 1999. godine u Beču.

“Žalosno je, ali je činjenica da su krajnje desničarske skupine aktivne na stadionima šireći mržnju i koristeći nogomet kao sredstvo društvenih podjela”, navodi se u pojašnjenju smjernica ove organizacije koje uključujuju simbole što ih na stadionima prikazuju krajnje desničarske skupine i koje čine diskriminirajuća djela koristeći simbole nacionalističkih organizacija ili pokreta.

U pravilniku Fudbalskog saveza Republike Srpske ovi simboli nisu zasebno tretirani, već je određeno da će se kazniti svi oni klubovi čiji gledaoci na utakmicama pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande.

Mirza Buljubašić, asistent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, navodi kako su “simboličke reprezentacije ekstremizma na tribinama postale dijelom krajnjeg desnog folklora koji se usljed bosanskohercegovačkih konzervativnih politika normalizirao”.

“Zabrinjavajuće je što na tribinama, osobito u zapadnoj Hercegovini i entitetu Repubika Srpska, zatičemo simbole vezane za negiranje zločina i neonacističke simbole s kojima javnost nije osobito upoznata”, navodi Buljubašić.

Filip Stojanović na desnoj nozi ima tetovažu Totenkopf. Foto: Facebook, screenshot

Na tribinama navijača “Radnika” osim Totenkopfa ističe se i veličanje Vojske Republike Srpske, ali i generala ove ili Vojske Jugoslavije.

Na utakmici održanoj 27. augusta, navijači su istakli natpis “Moja deca su tamo. General Delić 1956 – 2022” u čast preminulog Božidara Delića, komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (VJ), za koju postoje indicije da je tokom sukoba na Kosovu učestvovala u ubistvima velikih razmjera.

Delić je više puta bio pod istragom, ali nikada nije optužen.

Buljubašić u razgovoru za BIRN napominje kako javnost ne smije zaboraviti da je desničarski ekstremizam prije početka ratova na prostoru Jugoslavije na tribinama počeo ratove simbolima i govorom mržnje, da bi početkom rata ekstremisti zamijenili tribine za ratne linije, a simbole za oružje.

“Možda najpoznatije su paravojne jedinice odgovorne za stravične zločine, osobito u istočnoj Bosni”, kaže Buljubašić, navodeći kako je važno odbaciti shvatanja o beznačajnosti sigurnosnog problema desničarskog ekstremizma na tribinama.

Na fotografiji navijača objavljenoj 2020. godine, pored Stojanovića je u majici s navijačkim simbolima stajao Slaven Bošković. Na društvenoj mreži Facebook među javno dostupnim fotografijama može se naći i ona gdje Bošković, go do pasa, sjedi u društvu nekoliko nasmijanih osoba.

Na fotografiji se na prsima vidi tetovaža kruga sa stilizovanim linijama u čijem središtu je svastika, odnosno kukasti krst, najznačajniji i najozloglašeniji simbol mržnje, antisemitizma i nadmoći bijele rase.

Osim toga, Bošković na svom profilu ističe i brojne rune, simbol koji su nacisti u Njemačkoj prisvojili u Drugom svjetskom ratu, te crno sunce, simbol korišten u nacističkoj Njemačkoj koji danas koriste brojni supremacisti.

Bošković je bio nedostupan za komentar. Blokirao je novinare BIRN-a na Facebooku nakon zahtjeva za razgovor na Instagramu. On sebe opisuje nadimkom “Ivl nejbr” [zločesti susjed].

Navijači kao produžena ruka vlasti

Slaven Bošković, krajnje lijevo. Foto: Facebook, screenshot

Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava, čije je sjedište u Bijeljini, kaže kako fudbalski stadioni često postaju pozornica radikalnih i ekstremnih politika, pri čemu navijačke skupine postaju produžena ruka političkih stranaka, a nekad i institucija.

“Ja bih rekao da vidimo da te navijačke grupe nastupaju i ponekad djeluju kao produžena ruka određenih centara moći određenih politika i da su njihova djelovanja svakako povezana s određenim širim i političkim ili nekim drugim ciljevima centara moći i ovdje i u regionu”, kaže Todorović, navodeći kako navijačke skupine imaju značajan potencijal za razne vrste kriminala.

Tokom utakmice u septembru, navijači “Radnika” su pod rukovodstvom Stojanovića prvobitno izvrnuli zastavu suparničkog tima, a potom je i zapalili. Reakcija ostatka publike i navijača pregradom odvojenih od navijačke skupine “Incident” bila je iznenađujuće mirna.

Intervencijom policije, navijači su izbačeni s tribina. Na upit BIRN-a o tome da li su te osobe legitimisane, iz Policijske uprave Bijeljina nisu odgovorili.

Novinari BIRN-a su na utakmici pored Filipa Stojanovića prepoznali i njegovog brata Sergeja.

Sergej je na naslovnoj fotografiji na svom Facebook profilu imao postavljen simbol Totenkopf. Na ovom profilu mlađi Stojanović dijeli aktivnosti navijača.

Iako je pozive novinara za razgovor vidio, na njih nije odgovorio niti je želio pričati ispred stadiona.

Todorović navodi da se navijači koriste ekstremnim simbolima, ali isto tako i četničkim i ustaškim bez da o njima znaju puno. On dodaje da neznanje ipak ne treba ignorisati.

“Ti mladi ljudi (…) možda s tim ekstremizmom, koji im pruža neku vrstu sigurnosti, (…) osjećaju se mnogo moćnijima i snažnijima”, kaže Todorović, podsjećajući da često navijačke skupine imaju povezanost i podršku političkih centara.

Traženje sebi sličnih

Ilustracija: BIRN

Dok su prodavali kape i majice s obilježjima svoje navijačke skupine, navijači “Radnika” nosili su šalove s natpisom “Sokolovi2001”.

Navijačka skupina koja podržava Fudbalski klub “Slavija” iz Istočnog Sarajeva sa navijačima iz Bijeljine tokom utakmica između ova dva kluba najčešće dijele tribine. Prema podijeljenim fotografijama sa odigranih utakmica, teško je primijetiti razliku između navijača s obzirom da koriste sličnu simboliku.

“Zajedno na tribini sa braćom Sokolovima”, objavljeno je na Facebooku uz fotografiju iz oktobra sa utakmice “Slavije” i “Radnika”.

Plavo-bijeli simboli na kojima su ispisani nazivi navijačkih skupina, te iscrtani simboli desničarskih organizacija, veoma su slični. Osim ovih, na utakmici u Istočnom Sarajevu navijači su nosili majice sa slovom “Z”, simbolom podrške invaziji Rusije na Ukrajinu.

Osim ovih, navijači “Slavije” na svojim tribinama ističu keltski križ i zastavu Vojske Republike Srpske.

U studiji Mreže za svjesnost o radikalizaciji (RAN) se navodi kako ekstremisti krajnje desnice koriste stadion za regrutaciju članova, ali i izlaganje svoje propagande i koordinaciju akcija, pri čemu su navijači često povezani s incidentima govora mržnje, netolerancije i uvredljivih skandiranja – ali i s eksplicitnim ekstremizmom.

“U sukobima između krajnje desnih ekstremista i imigranata, ljevičarskih organizacija ili policije, uočeno je da neki ekstremni huligani i ultrasi podržavaju krajnje desne ekstremiste”, navodi se u ovoj studiji, te pojašnjava da su oblici nogometnog huliganstva upadi na igralište, bacanje predmeta na igralište i igrače, ometanje, vandalizam, verbalni i nasilni sukobi koji dovode do agresije između huligana i sudaca, huligana i igrača, huliganskih skupina jednih prema drugima.

I tokom Memorijalnog turnira u Bijeljini ove dvije grupe bile su zajedno. I tada su, majicama ukrašenim slovom “Z”, njihovi članovi odali počast bivšem navijaču “Radnika”.

Slovo “Z” nisu izbjegavali ni navijači “Radnika” koji su u centru bijeljinskog parka iscrtali ovo slovo i ostavili svoj potpis.

Neki od navijača iz Istočnog Sarajeva također na društvenim mrežama ističu Totenkopf. Ranije istraživanje BIRN-a otkrilo je da su ovaj znak van tribina koristili i neki navijači u Prijedoru koji su istovremeno bili dijelom motokluba “MC Srbi”.

Todorović smatra da su navijačke grupe osigurale svoju poziciju i da ne smetaju institucijama Republike Srpske.

“Da one smetaju policiji, tužilaštvu i institucijama, političkim strankama, one bi, vjerujte, nestale u roku od mjesec dana. Prema tome, one su upravo produkt i element ovakve političke i društvene stvarnosti kakvu imamo i u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini”, kaže Todorović, navodeći da su ovako poslušne grupe u svakom momentu nekome potrebne.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English