Desnica na Balkanu – Suđenja


Dušan Sladojević i Risto Lečić Sladojević i ostali: Tužilaštvo traži ukidanje presude “ravnogorcima” 18. Maja 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se ukine presuda kojom su trojica optuženih oslobođena krivice za izazivanje mržnje prilikom okupljanja “Ravnogorskog pokreta” u Višegradu 2019. godine.
Nakon priznanja krivice Srđanu Letiću za napad izrečeno šest mjeseci zatvora 25. Januara 2022. Osnovni sud u Brčkom osudio je danas Srđana Letića i Sinišu Stevanovića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Cvijetinu Sofrenoviću, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu će se nastaviti suđenje.
aleksic i lecic Ravnogorci oslobođeni optužbi za izazivanje mržnje i netrpeljivosti na području Višegrada 16. Decembra 2021. Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni su optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Presuda “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 16. decembra 9. Decembra 2021. Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 16. decembar izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.
lecic Sladojević i ostali: Lečić tvrdi da nije imao namjeru guslati u Višegradu 18. Novembra 2021. Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi Risto Lečić kazao je da tokom okupljanja u Višegradu u organizaciji “Ravnogorskog pokreta” nije imao namjeru da pjeva ili nekoga vrijeđa i da mu namjera nije bila slanje neke poruke, ali i da izvođenje pjesme nije bilo primjereno.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva na suđenju “ravnogorcima” 4. Novembra 2021. Državno tužilaštvo je, u nastavku suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, uložilo materijalne dokaze, među kojima su videosnimci i fotografije prikazani u sudnici na jednom od ranijih ročišta.
Sladojević i ostali: Snimci okupljanja “ravnogoraca” u Višegradu 28. Oktobra 2021. Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, vještak Državnog tužilaštva je reprodukovao videosnimke sa okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu od 10. marta 2019., kao i fotografije zastava, obilježja i osoba izdvojenih sa snimaka.
sladojevic Sladojević i ostali: Poruke “smrti, klanja i krvave Drine” 14. Oktobra 2021. Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, rekao da su na skupu u Višegradu u martu 2019. godine poslane poruke “smrti, klanja i krvave Drine”.
Policija nije provjeravala učesnike ravnogorskog skupa u Višegradu 16. Avgusta 2021. Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, rekao da policija nije vršila provjere osoba koje su u martu 2019. godine bile na skupu u Višegradu.
Pripadnici Ravnogorskog pokreta negirali krivnju 22. Februara 2021. Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksić zvani “Vojvoda” i Risto Lečić negirali su krivicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.